De Verenigde Naties hebben 1 miljoen dollar uit het fonds voor noodhulp vrijgegeven voor de eerste hulp aan de slachtoffers, aldus Lowcock. Hij reisde inmiddels af naar de Bahama's voor een ontmoeting met premier Hubert Minnis in de hoofdstad Nassau.

De Abaco-eilanden en het eiland Grand Bahama hebben 'enorme vernielingen' geleden, zei de VN-noodhulpcoördinator. Er is onder meer nood aan voedsel, zuiver drinkwater, medicijnen en schuilplaatsen. De eilanden zijn voorlopig enkel bereikbaar per helikopter, aangezien de luchthavens onder water staan of beschadigd zijn. Ook de verbindingswegen op de eilanden zijn momenteel niet bruikbaar.

De Bahama's zijn een relatief welvarend land, maar gezien de omvang van de ramp - die bijna een vijfde van de bevolking heeft getroffen - is ook hulp uit het buitenland nodig, vervolgt Lowcock. Verschillende delen van de eilanden zijn intussen nog steeds van de buitenwereld afgesneden en zitten zonder stroom.

20 dodelijke slachtoffers

Ook het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van orkaan Dorian is bijgesteld. In totaal kwamen nu al zeker twintig mensen om het leven, meldt minister van Gezondheid Duane Sands. Op de Abaco-eilanden vielen zeventien dodelijke slachtoffers, op het eiland Grand Bahama drie. Een eerdere balans maakte melding van zeven doden op de Bahama's.

Intussen zijn de zoek- en reddingsacties op de getroffen eilanden eindelijk van start kunnen gaan, aldus Sands aan radiozender Star 106.5 FM. Hij vermoedt dat het aantal dodelijke slachtoffers nog zal toenemen.

Orkaan Dorian bereikte zondag eerst de Abaco-eilanden in het noordoosten van de eilandenstaat. Dat ging gepaard met windsnelheden tot 300 kilometer per uur. Daarmee behoorde de orkaan tot de gevaarlijkste categorie 5. Dorian geldt intussen als de zwaarste orkaan die de Bahama's sinds het begin van de metingen heeft getroffen.

Na de Abaco-eilanden trok het natuurgeweld verder naar het eiland Grand Bahama. Pas woensdag was Dorian volledig weggetrokken, waardoor de reddingsoperaties konden beginnen.

Dorian is opnieuw orkaan van categorie 3

Orkaan Dorian, die de voorbije dagen een ware ravage aanrichtte op de Bahama's en nu koers zet naar de Amerikaanse kust, is opnieuw een orkaan van categorie 3. Dorian haalt momenteel windsnelheden tot 185 km/uur, zo hebben de Amerikaanse weerdiensten gemeld.

De storm eiste op de Bahama's al minstens 20 doden. Intussen zijn de gevolgen van Dorian stilaan ook voelbaar aan de Amerikaanse zuidoostkust. Rond 5 uur Belgische tijd bevond de orkaan zich op ongeveer 170 kilometer ten zuiden van Charleston en bewoog hij aan een snelheid van om en bij de 11 km/uur. Om orkanen in te delen bestaat er de Saffir-Simpson schaal die vijf categorieën telt, met categorie 5 als de hoogste categorie.

De Verenigde Naties hebben 1 miljoen dollar uit het fonds voor noodhulp vrijgegeven voor de eerste hulp aan de slachtoffers, aldus Lowcock. Hij reisde inmiddels af naar de Bahama's voor een ontmoeting met premier Hubert Minnis in de hoofdstad Nassau.De Abaco-eilanden en het eiland Grand Bahama hebben 'enorme vernielingen' geleden, zei de VN-noodhulpcoördinator. Er is onder meer nood aan voedsel, zuiver drinkwater, medicijnen en schuilplaatsen. De eilanden zijn voorlopig enkel bereikbaar per helikopter, aangezien de luchthavens onder water staan of beschadigd zijn. Ook de verbindingswegen op de eilanden zijn momenteel niet bruikbaar. De Bahama's zijn een relatief welvarend land, maar gezien de omvang van de ramp - die bijna een vijfde van de bevolking heeft getroffen - is ook hulp uit het buitenland nodig, vervolgt Lowcock. Verschillende delen van de eilanden zijn intussen nog steeds van de buitenwereld afgesneden en zitten zonder stroom.20 dodelijke slachtoffers Ook het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van orkaan Dorian is bijgesteld. In totaal kwamen nu al zeker twintig mensen om het leven, meldt minister van Gezondheid Duane Sands. Op de Abaco-eilanden vielen zeventien dodelijke slachtoffers, op het eiland Grand Bahama drie. Een eerdere balans maakte melding van zeven doden op de Bahama's.Intussen zijn de zoek- en reddingsacties op de getroffen eilanden eindelijk van start kunnen gaan, aldus Sands aan radiozender Star 106.5 FM. Hij vermoedt dat het aantal dodelijke slachtoffers nog zal toenemen. Orkaan Dorian bereikte zondag eerst de Abaco-eilanden in het noordoosten van de eilandenstaat. Dat ging gepaard met windsnelheden tot 300 kilometer per uur. Daarmee behoorde de orkaan tot de gevaarlijkste categorie 5. Dorian geldt intussen als de zwaarste orkaan die de Bahama's sinds het begin van de metingen heeft getroffen. Na de Abaco-eilanden trok het natuurgeweld verder naar het eiland Grand Bahama. Pas woensdag was Dorian volledig weggetrokken, waardoor de reddingsoperaties konden beginnen. Orkaan Dorian, die de voorbije dagen een ware ravage aanrichtte op de Bahama's en nu koers zet naar de Amerikaanse kust, is opnieuw een orkaan van categorie 3. Dorian haalt momenteel windsnelheden tot 185 km/uur, zo hebben de Amerikaanse weerdiensten gemeld.De storm eiste op de Bahama's al minstens 20 doden. Intussen zijn de gevolgen van Dorian stilaan ook voelbaar aan de Amerikaanse zuidoostkust. Rond 5 uur Belgische tijd bevond de orkaan zich op ongeveer 170 kilometer ten zuiden van Charleston en bewoog hij aan een snelheid van om en bij de 11 km/uur. Om orkanen in te delen bestaat er de Saffir-Simpson schaal die vijf categorieën telt, met categorie 5 als de hoogste categorie.