Vluchtelingencrisis: Nu ook massaal migranten uit Marokko en Algerije

© Reuters

De Griekse autoriteiten stellen vast dat naast oorlogsvluchtelingen uit landen zoals Syrië steeds meer migranten uit Marokko en Algerije aankomen.

“We merken een nieuw verschijnsel: Marokkanen en Algerijnen (…) arriveren in grote aantallen”, zei de voor migratie bevoegde Griekse onderminister Ioannis Mouzalas in de krant Eleftheros Typos van zaterdag. Ze maken de overtocht uit Turkije.

Die mensen moeten onverwijld naar huis worden teruggestuurd, opdat niet nog meer migranten via Turkije naar Europa komen, waarschuwt Mouzalas.

Ondanks het slechte weer komen dagelijks meer dan 4.000 migranten en vluchtelingen naar Griekenland. De kritiek, dat Griekenland zijn grenzen niet controleert, wees Mouzalas van de hand. “Landsgrenzen zijn wonderbaarlijk te controleren. Op zee, als een boot zinkt, is er geen andere keuze dan de mensen te redden”, zei Mouzalas nog in de krant.

Turkije onderneemt veel te weinig om de mensen tegen te houden. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakte ondertussen het totaalaantal migranten bekend dat in 2015 over de Egeïsche Zee naar Europa kwam: met name 851.319 mensen, waarvan 28 procent kinderen. Van die vluchtelingen kwam 57 procent uit Syrië en 24 procent uit Afghanistan. Alleen al in december 2015 arriveerden meer dan 103.000 mensen. Bijna zoveel als in augustus 2015 (107.843). (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content