Vluchtelingen: Griekenland 'heeft meer tijd nodig om Europees-Turks akkoord in praktijk om te zetten'

20/03/16 om 09:49 - Bijgewerkt om 14:54

Sinds middernacht is het samenwerkingsakkoord van kracht tussen de Europese leiders en de Turkse regering over het terugsturen van illegale migranten naar Turkije. Maar de Griekse overheid zegt dat ze meer tijd nodig heeft.

Vluchtelingen: Griekenland 'heeft meer tijd nodig om akkoord in praktijk om te zetten'

Vluchtelingen en migranten op Lesbos © Belga Image

Volgens de deal moeten migranten die illegaal via Turkije Griekenland zijn binnengekomen, worden teruggestuurd naar Turkije. Voor elke Syrische migrant die vanop de Griekse eilanden wordt teruggestuurd naar Turkije, wordt een andere Syriër vanuit Turkije in Europa hervestigd. Lees meer over het akkoord.

Niet klaar

Maar volgens de Griekse regering kan het akkoord onmogelijk zondag al van start gaan. 'Dergelijk plan kan onmogelijk in 24 uur tijd op poten worden gezet', aldus Giorgos Kyritsis, de coördinator voor het migratiebeleid binnen de regering van Alexis Tsipras. Kyritsis voegt toe dat de regering zaterdagnamiddag over het onderwerp heeft vergaderd en een plan heeft opgesteld, en dat de premier gevraagd heeft om dat plan meteen toe te passen. 'Maar er is een structuur nodig en het personeel moet klaar zijn, en dat duurt langer dan 24 uur', zei hij.

Bovendien zouden ook de Turkse autoriteiten nog niet klaar zijn met hun voorbereidingen.

De Griekse overheid heeft wel al een veerboot naar Lesbos en Chios gecharterd, in een poging om de migranten en vluchtelingen die zich op de eilanden bevinden te hervestigen in de asielcentra op het Griekse vasteland nog voor het akkoord in voege treedt. Zaterdagavond werden zo bijna 2.500 vluchtelingen vanuit Lesbos naar Kavala, in het noorden van het land, overgebracht.

Lees ook: 'Geen perfect akkoord, wel verdedigbaar,' vinden Belgische europarlementsleden

Steun

Griekenland krijgt van Europa 2.300 personeelsleden, onder wie 400 asielexperts en 400 vertalers, om het akkoord te kunnen uitvoeren, klonk het zaterdag in Brussel. Bovendien zouden nog eens 30 extra tolken en rechters nodig zijn uit Europa, om de beroepen tegen de uitzettingen te behandelen. Volgens Horst Seehofer, de minister-president van Beieren, zijn in totaal 4.000 extra mensen nodig in Griekenland om het akkoord succesvol uit te voeren. Duitsland en Frankrijk toonden zich bereid om 300 personen te sturen.

In Griekenland is het momenteel nog onduidelijk hoe het terugsturen van de vluchtelingen nu juist in zijn werk zal gaan. 'We weten nog niet hoe het akkoord in de praktijk zal worden omgezet. We wachten vooral op het personeel uit Europa, want alleen gaan we het niet kunnen doen', aldus een politieagent op Lesbos.

Bij het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen klinkt het dat de manier waarop het akkoord wordt uitgevoerd is cruciaal is, want 'de vluchtelingen hebben bescherming nodig, geen afwijzing'. (Belga/KVDA)

Toestroom gaat door

Ondanks de inwerkingtreding van een akkoord tussen Europa en Turkije om de toestroom van vluchtelingen in te perken, blijven er vluchtelingen aankomen in Griekenland. In de nacht van zaterdag op zondag zijn van de Turkse kusten 875 mensen overgestoken naar Griekse eilanden, zo heeft de Griekse crisisstaf zondag meegedeeld. Zaterdag waren er ook al 1.498 vluchtelingen van Turkije naar Griekenland getrokken, vrijdag 679 en donderdag 239.

Volgens de crisisstaf zijn er in Griekenland nu 48.141 vluchtelingen. Op de Oost-Egeïsche eilanden zijn er 7.316 mensen, in het gebied Athene-Piraeus 13.000. De rest verblijft in kampen in het centrum en het noorden van Griekenland. In het kamp van Idomeni alleen al zijn er ongeveer 12.000 mensen. Ter hoogte van Libië zijn er bij een poging van honderden migranten om over zee Europa te bereiken negen mensen verdronken en zowat zeshonderd anderen gered, aldus verantwoordelijken van het Libische Rode Kruis.

Onze partners