‘Vluchtelingen doorstaan ware hel in Griekse detentiekampen’ (Artsen zonder Grenzen)

Syrische vluchteling in Griekenland © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Vluchtelingen die in Griekse detentiekampen terechtkomen, worden onmenselijk behandeld, stelt Artsen zonder Grenzen. ‘Ik wist niet dat zulke toestanden nog mogelijk waren op Europese bodem.’

Vluchtelingen die aankomen in Griekenland worden gedwongen om in mensonwaardige omstandigheden te leven, stelt Artsen zonder Grenzen in een nieuw rapport. “Een gebrek aan hygiëne en gezondheidszorg, maakt hun verblijf in detentiekampen een ware hel”, luidt het. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AZG) bezochten verschillende detentiekampen voor vluchtelingen in Griekenland en waren gechoqueerd door wat ze daar zagen. “Migranten hebben nauwelijks toegang tot hygiënische voorzieningen en reguliere medische zorg, waardoor zij onnodig lijden”, klinkt het.

In een van de centra zagen medewerkers van AZG hoe tientallen migranten opgesloten zaten in hun cel. 22 uur lang werd alle toegang tot sanitaire voorzieningen geweigerd. “Ik wist niet dat zulke toestanden nog mogelijk waren op Europese bodem”, zegt Marietta Provopoulou van AZG. “De migranten klagen dat ze niet worden behandeld als mensen, maar als beesten”, vertelt ze aan de Britse krant. “En ik kan de vluchtelingen geen ongelijk geven.”

‘Ik ben geen crimineel’

Naast ademhalings- en huidziekten, door de gebrekkige hygiëne, hebben veel gevangenen af te rekenen met psychische problemen. Soms zelfs met zelfmoordpogingen tot gevolg. Een 16-jarige Afghaan die erin slaagde het geweld in zijn thuisland te ontvluchten, wordt vanwege zijn illegaliteit vastgehouden in Komotini. Onlangs sprong hij van het dak van een gebouw, als aanklacht tegen de mensonwaardige omstandigheden, berichtte AZG.

“Ik word 18 maanden lang opgesloten en waarom? Ik ben geen crimineel, ik ben een rustige jongen op zoek naar een veilig en vredig bestaan”, zegt de jongen die zijn beide benen heeft gebroken na de val. “Al verschillende keren heb ik gevraagd om vrijgelaten te worden. Ik ben een onschuldige minderjarige, maar daar wordt niet naar geluisterd.”

De cellen waarin sommige vluchtelingen achttien maanden lang worden vastgehouden, zijn ontzettend klein. Eigenlijk werden ze ontworpen voor een kortverblijf van enkele dagen”, zegt Ionna Kotsioni van AZG in Griekenland.

Griekenland poort tot EU

AZG is erg bezorgd over de handelswijze van de Griekse overheid en roept de regering op de willekeurige opsluiting te staken. Sinds 2012 treedt de overheid harder op tegen illegale migranten onder meer door ze op te sporen en het land uit te zetten.

Ieder jaar maken tienduizenden vluchtelingen, voornamelijk uit Afrika en het Midden-Oosten, de gevaarlijke oversteek naar Griekenland in de hoop op een beter leven in Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content