Dat liet aanklager Ivan Quintanilla weten. Bij de crash kwamen 71 mensen om het leven, onder wie 19 leden van de Braziliaanse voetbalploeg AF Chapecoense.

De politieacties vonden plaats in de kantoren van Lamia in Santa Cruz de la Sierra, in het noorden van Bolivia, en in de luchthaven Viru Viru, waar de vlucht 2933 op 28 november opsteeg om naar Medellin in Colombia te vliegen. Het vliegtuig viel zonder brandstof en crashte in de bergen buiten Medellin.

Ivan Quintanilla verklaarde dat de speurders zowel onderzoek voeren naar de luchtvaartmaatschappij en haar interne structuur, operaties en vergunningen, als naar het ongeval zelf. Eerder rezen al vragen over de licentie van Lamia, aangezien de zoon van de directeur-generaal van de chartermaatschappij een leidinggevende functie had bij de Boliviaanse autoriteit die de vergunningen aflevert. Volgens minister van Defensie Reymi Ferreira zijn er aanwijzingen van belangenvermenging tussen het bedrijf en de Boliviaanse burgerluchtvaartautoriteiten. De regering heeft de licentie van Lamia ondertussen ingetrokken.

Piloot

Tot nu toe focusten de speurder vooral op piloot Miguel Quiroga, een mede-eigenaar van Lamia, en zijn vluchtplan. De vlucht tussen Santa Cruz de la Sierra en Manilla was berekend op 4 uur en 22 minuten, wat overeenkomt met de maximale autonomie van de motor van een Avro RJ85-toestel. Toch werd een tussenlanding om extra brandstof te tanken niet uitgevoerd. Minister Ferreira verklaarde maandag dat de piloot schuldig was. "De piloot heeft het protocol geschonden. Hij heeft de tragedie veroorzaakt vanwege economische redenen, om kosten te sparen", zei hij.

Er werd in de zaak ondertussen een onderzoek geopend naar zes personen, onder wie luchtverkeersleider Celia Castedo, die volgens de media vanuit Bolivia naar Brazilië is gevlucht. Volgens haar verslag had zij aangedrongen op een tussenlanding, maar werd haar verzoek afgewezen.

Messi

Drie mensen werden opgepakt: de directeur-generaal van Lamia Gustavo Vargas en twee werknemers van het bedrijf. Zij zullen worden ondervraagd vanwege vermeende criminele nalatigheid.

Volgens procureur-generaal Ramiro Guererro kunnen ze mogelijk in verdenking gesteld worden voor doodslag. Het zou niet de eerste keer zijn dat Lamia het riskeerde een lange vlucht uit te voeren zonder bij te tanken. Volgens de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo vloog een door Lamia gecharterd vliegtuig op 11 november voor 4 uur en 4 minuten zonder tussenstop. Aan boord zat toen het Argentijnse voetbalelftal, inclusief Lionel Messi.

(Belga/RR)

Dat liet aanklager Ivan Quintanilla weten. Bij de crash kwamen 71 mensen om het leven, onder wie 19 leden van de Braziliaanse voetbalploeg AF Chapecoense.De politieacties vonden plaats in de kantoren van Lamia in Santa Cruz de la Sierra, in het noorden van Bolivia, en in de luchthaven Viru Viru, waar de vlucht 2933 op 28 november opsteeg om naar Medellin in Colombia te vliegen. Het vliegtuig viel zonder brandstof en crashte in de bergen buiten Medellin. Ivan Quintanilla verklaarde dat de speurders zowel onderzoek voeren naar de luchtvaartmaatschappij en haar interne structuur, operaties en vergunningen, als naar het ongeval zelf. Eerder rezen al vragen over de licentie van Lamia, aangezien de zoon van de directeur-generaal van de chartermaatschappij een leidinggevende functie had bij de Boliviaanse autoriteit die de vergunningen aflevert. Volgens minister van Defensie Reymi Ferreira zijn er aanwijzingen van belangenvermenging tussen het bedrijf en de Boliviaanse burgerluchtvaartautoriteiten. De regering heeft de licentie van Lamia ondertussen ingetrokken. Tot nu toe focusten de speurder vooral op piloot Miguel Quiroga, een mede-eigenaar van Lamia, en zijn vluchtplan. De vlucht tussen Santa Cruz de la Sierra en Manilla was berekend op 4 uur en 22 minuten, wat overeenkomt met de maximale autonomie van de motor van een Avro RJ85-toestel. Toch werd een tussenlanding om extra brandstof te tanken niet uitgevoerd. Minister Ferreira verklaarde maandag dat de piloot schuldig was. "De piloot heeft het protocol geschonden. Hij heeft de tragedie veroorzaakt vanwege economische redenen, om kosten te sparen", zei hij. Er werd in de zaak ondertussen een onderzoek geopend naar zes personen, onder wie luchtverkeersleider Celia Castedo, die volgens de media vanuit Bolivia naar Brazilië is gevlucht. Volgens haar verslag had zij aangedrongen op een tussenlanding, maar werd haar verzoek afgewezen. Drie mensen werden opgepakt: de directeur-generaal van Lamia Gustavo Vargas en twee werknemers van het bedrijf. Zij zullen worden ondervraagd vanwege vermeende criminele nalatigheid. Volgens procureur-generaal Ramiro Guererro kunnen ze mogelijk in verdenking gesteld worden voor doodslag. Het zou niet de eerste keer zijn dat Lamia het riskeerde een lange vlucht uit te voeren zonder bij te tanken. Volgens de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo vloog een door Lamia gecharterd vliegtuig op 11 november voor 4 uur en 4 minuten zonder tussenstop. Aan boord zat toen het Argentijnse voetbalelftal, inclusief Lionel Messi.(Belga/RR)