Bij de vliegtuigcrash in Libië is mogelijk nog een derde Belg omgekomen. Dat zegt Bart Ouvry, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op Radio 1.

"Er is nog één naam waarover twijfel bestaat en dat gaan we de komende uren uitzoeken", klinkt het. Volgens Buitenlandse Zaken zal het aantal Belgische slachtoffers niet hoger oplopen dan drie. Eerder was al bekend dat een man uit Geraardsbergen en een Belgische vrouw, die al sinds de jaren '70 in Nederland woonde, de crash niet overleefd hadden.

Ondertussen heeft het Nederlandse dagblad De Telegraaf contact gehad met de negenjarige Ruben van Assouw uit Tilburg, die als enige de ramp overleefde. De jongen zou aanvankelijk emotioneel gereageerd hebben, maar kalmeerde toen bleek dat hij geen familielid aan de telefoon had.

Na enkele minuten beëindigde hij het gesprek: "Nu wil ik weer stoppen met praten". De krant wist wel nog te melden dat de jongen zich niets kan herinneren van de crash. Ook is hij nog niet ingelicht over de dood van zijn ouders en broertje. Libische en Nederlandse artsen zullen later beslissen wanneer de jongen terug naar Nederland kan.

Onmiddellijk nadat De Telegraaf het interview met Ruben publiceerde, barstte de kritiek in Nederland los. "Kwalijk", "ongelooflijk" en "onbegrijpelijk", klinkt het boos. Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken worden er maatregelen genomen om de privacy van de jongen te verbeteren.

Tripoli heeft het Nederlandse Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) officieel gevraagd om ook de slachtoffers met andere nationaliteiten van de vliegtuigcrash te identificeren. De Libische autoriteiten zullen hun slachtoffers zelf identificeren. Het team moet wel nog toestemming krijgen van de betrokken regeringen voordat het kan beginnen met de identificatie.

Beperkt zicht

Ondertussen is er ook meer duidelijkheid over de landing van de verongelukte Airbus A330 van Afriqiyah Airlines. Volgens de Nederlandse krant NRC Handelsblad stortte het toestel neer bij landingsbaan 09 van Tripoli International Airport.

Volgens een medewerker van de luchtvaartmaatschappij is die baan verschrikkelijk omdat het niet beschikt over een modern navigatiesysteem. Die medewerker zegt ook dat het zicht door laaghangende wolken zeer beperkt zou geweest zijn.

Een piloot die enkele minuten eerder op diezelfde baan landde, zou zijn collega van het crashvliegtuig er zelfs voor gewaarschuwd hebben. Hij raadde zelfs aan om een andere landingsbaan te vragen, maar de verkeerstoren zou hierop slechts geantwoord hebben met de oproep stand-by te blijven.

103 doden

Bij de vliegtuigcrash zijn 103 mensen omgekomen onder wie zeventig Nederlanders en minstens negen Zuid-Afrikanen. Het toestel kwam uit Johannesburg in Zuid-Afrika en crashte om 6 uur tijdens de landing op de luchthaven in Tripoli.

Bij de vliegtuigcrash in Libië is mogelijk nog een derde Belg omgekomen. Dat zegt Bart Ouvry, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op Radio 1. "Er is nog één naam waarover twijfel bestaat en dat gaan we de komende uren uitzoeken", klinkt het. Volgens Buitenlandse Zaken zal het aantal Belgische slachtoffers niet hoger oplopen dan drie. Eerder was al bekend dat een man uit Geraardsbergen en een Belgische vrouw, die al sinds de jaren '70 in Nederland woonde, de crash niet overleefd hadden. Ondertussen heeft het Nederlandse dagblad De Telegraaf contact gehad met de negenjarige Ruben van Assouw uit Tilburg, die als enige de ramp overleefde. De jongen zou aanvankelijk emotioneel gereageerd hebben, maar kalmeerde toen bleek dat hij geen familielid aan de telefoon had. Na enkele minuten beëindigde hij het gesprek: "Nu wil ik weer stoppen met praten". De krant wist wel nog te melden dat de jongen zich niets kan herinneren van de crash. Ook is hij nog niet ingelicht over de dood van zijn ouders en broertje. Libische en Nederlandse artsen zullen later beslissen wanneer de jongen terug naar Nederland kan.Onmiddellijk nadat De Telegraaf het interview met Ruben publiceerde, barstte de kritiek in Nederland los. "Kwalijk", "ongelooflijk" en "onbegrijpelijk", klinkt het boos. Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken worden er maatregelen genomen om de privacy van de jongen te verbeteren. Tripoli heeft het Nederlandse Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) officieel gevraagd om ook de slachtoffers met andere nationaliteiten van de vliegtuigcrash te identificeren. De Libische autoriteiten zullen hun slachtoffers zelf identificeren. Het team moet wel nog toestemming krijgen van de betrokken regeringen voordat het kan beginnen met de identificatie.Beperkt zicht Ondertussen is er ook meer duidelijkheid over de landing van de verongelukte Airbus A330 van Afriqiyah Airlines. Volgens de Nederlandse krant NRC Handelsblad stortte het toestel neer bij landingsbaan 09 van Tripoli International Airport. Volgens een medewerker van de luchtvaartmaatschappij is die baan verschrikkelijk omdat het niet beschikt over een modern navigatiesysteem. Die medewerker zegt ook dat het zicht door laaghangende wolken zeer beperkt zou geweest zijn. Een piloot die enkele minuten eerder op diezelfde baan landde, zou zijn collega van het crashvliegtuig er zelfs voor gewaarschuwd hebben. Hij raadde zelfs aan om een andere landingsbaan te vragen, maar de verkeerstoren zou hierop slechts geantwoord hebben met de oproep stand-by te blijven.103 doden Bij de vliegtuigcrash zijn 103 mensen omgekomen onder wie zeventig Nederlanders en minstens negen Zuid-Afrikanen. Het toestel kwam uit Johannesburg in Zuid-Afrika en crashte om 6 uur tijdens de landing op de luchthaven in Tripoli.