Vliegtuig ‘per ongeluk’ geraakt: generaal Revolutionaire Wacht neemt volledige verantwoordelijkheid op

Ali Hajizadeh, bevelhebber van de lucht- en ruimteafdeling van de Iraanse Revolutionaire Wacht. © Isopix

Ali Hajizadeh, de bevelhebber van de lucht- en ruimteafdeling van de Iraanse Revolutionaire Wacht, heeft zaterdag de ‘volledige verantwoordelijkheid’ op zich genomen voor de crash van de Boeing van Ukraine International Airlines woensdag in de buurt van Teheran. De generaal deed dat in een verklaring op televisie.

Volgens Hajizadeh deed de soldaat die het passagiersvliegtuig met een raket neerhaalde, dat zonder dat hij de bevestiging had kunnen krijgen van een bevel om te schieten. Oorzaak was een ’telecomstoring’. De soldaat hield de Boeing voor een ‘kruisraket’ en had ’tien seconden’ om te beslissen of hij al dan niet een luchtafweerraket ging afvuren, aldus de generaal.

‘Spijtig genoeg’ vuurde de officier, ‘wat dan tot het ongeval leidde’, zei Hajizadeh. ‘Toen ik het vernam, wenste ik liever zelf dood te zijn in de plaats van getuige van dat ongeval.’

Volgens de generaal waren alle Iraanse strijdkrachten woensdag in opperste staat van paraatheid vanwege de dreigementen van de Verenigde Staten om 52 doelwitten in Iran aan te vallen. Hij zei nog dat de ‘communicatiestoring’ zeker geen rechtvaardiging is voor de crash en ‘onvergeeflijk’ is.

‘Onvergeeflijke fout’

De Iraanse strijdkrachten gaven eerder zaterdag toe dat ze de Boeing ‘per ongeluk’ hadden neergehaald. De autoriteiten zeiden dat de ‘rampzalige vergissing, die aan zovele onschuldige mensen het leven heeft gekost, diep te betreuren’ en spreken van een ‘zware tragedie’ en een ‘onvergeeflijke fout’. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif heeft zich in een tweet bij de nabestaanden verontschuldigd en bood hen zijn ‘condoleances’ aan.

Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, beval het leger na te denken over elke vorm van ‘nalatigheid’ en het nodige te doen om ‘herhaling van dergelijk ongeval te vermijden.’

Lessen trekken

De voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Russische parlement zegt dat Iran lessen moet trekken uit de tragedie. ‘Als de ontcijfering van de zwarte dozen en de onderzoeksactiviteiten niet aantonen dat het Iraanse leger dat opzettelijk hebben gedaan, en dat er daarvoor geen logische redenen zijn, moet het incident als gesloten worden beschouwd. Met de hoop dat er lessen uit zullen getrokken worden en dat alle partijen maatregelen nemen’, zei Konstantin Kossatchev, die geciteerd werd door het persagentschap Interfax.

Schadevergoedingen

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski wil niet alleen dat de schuldigen worden gestraft, maar hij eist ook de uitbetaling van schadevergoedingen. Zelenski verwacht een volledige schuldbekentenis en officiële verontschuldigingen via de diplomatieke kanalen.

De Canadese premier Justin Trudeau eist dan weer een ‘volledig en diepgaand onderzoek’. Hij rekent op ’transparantie’ en verwacht ‘volledige samenwerking’ van de Iraanse autoriteiten.

De Oekraïense Boeing met 176 inzittenden stortte woensdag kort na het opstijgen in Iran neer. De meeste passagiers zijn Iraanse of Canadese burgers, maar er kwamen ook mensen uit Oekraïne, Zweden en het Verenigd Koninkrijk om het leven.

Diverse landen hadden al gezegd dat het toestel waarschijnlijk werd getroffen door een Iraanse raket, maar Iran sloot die piste tot hiertoe uit.

Partner Content