Vliegtuig Egyptair uit Parijs: Hollande bevestigt: ‘Vliegtuig is neergestort’

Archiefbeeld van een Egyptair Airbus A320 © REUTERS

Luchtvaartmaatschappij Egyptair bevestigt dat vlucht MS804 die uit Parijs vertrok richting Cairo van de radar is verdwenen. Er zijn 59 passagiers en 10 personeelsleden aan boord. Er is ook één Belg aan boord.

Het vermiste passagiersvliegtuig van EgyptAir is volgens de Franse president François Hollande neergestort. Eerder hadden ook al anonieme bronnen binnen het Egyptische ministerie van Luchtvaart dat verklaard. Dat bleek volgens die bronnen uit de eerste resultaten van de zoekoperatie, aldus het Duitse persagentschap DPA. Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak. De Franse premier Manuel Vallszei eerder dat een ‘aanslag niet uitgesloten’ is.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft wegens de crash zijn nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Sisi zal donderdag een vergadering van de raad voorzitten, deelde het kabinet van de president donderdagvoormiddag mee.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault kondigde al aan dat zijn land bereid is de Egyptische autoriteiten bij te staan in de zoektocht naar vlucht MS804. Ook Griekenland schoot ter hulp, met twee vliegtuigen. “We zijn ter beschikking van de Egyptische autoriteiten, met onze militaire voorzieningen – onze vliegtuigen en boten – om te helpen in de zoektocht naar het vliegtuig”, aldus Ayrault na een interministriële ontmoeting, voorgezeten door de Franse president François Hollande, in het Elysée. Frankrijk staat in permanent contact met de autoriteiten in Egypte, voegde Ayrault er nog aan toe.

Ayrault zei nog dat hij zijn Egyptische ambtgenoot snel zal spreken. Families van de mensen aan boord van vlucht MS804 worden opgevangen in een hotel nabij de luchthaven Paris Charles de Gaulle. De Franse ambassade in Caïro heeft ook een crisiscel geopend.

De luchtvaartmaatschappij zelf opende ook een crisiscentrum en is familie van de passagiers aan het opvangen nabij de luchthaven in Caïro. Dokters en vertalers staan ter beschikking.

Laatste contact 10 minuten voor verdwijnen

Het vliegtuig, een Airbus A320-232, vertrok woensdagavond om 23u09 uit Parijs.

Het laatste contact met de luchtverkeersleiding zou 10 minuten voor het verdwijen – 3u45 – geweest zijn.

Volgens Egyptair verdween het toestel om 3u45 toen het al 10 mijl (16 kilometer) in het Egyptische luchtruim was. Dat is een kwartier voor de geplande landing. Het vloog op dat moment op 37.000 voet hoogte, ruim 11.000 meter. Volgens bronnen bij de luchtvaartmaatschappij was de bemanning ervaren.

1 Belg aan boord: Reynders bevestigt

CNN bericht dat bij de 10 personeelsleden 3 veiligheidsagenten waren, en daarnaast 5 stewards en 2 piloten. Onder de passagiers zouden 2 baby’s en een kind zijn. De luchtvaartmaatschappij plaatste een passagierslijst op Twitter, waarop één Belg staat:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Volgens die lijst gaat het om 30 inzittenden met de Egyptische nationaliteit. Daarnaast hebben 15 inzittenden de Franse nationaliteit en twee de Irakese. Ook komt telkens één passagier uit Groot-Brittannië, Canada, België, Portugal, Algerije, Soedan, Tsjaad, Saoedi-Arabië en Koeweit.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de aanwezigheid van een Belg in het vermiste vliegtuig van EgyptAir bevestigd. “Het gaat om een man. We hebben contact kunnen opnemen met zijn echtgenote”, aldus Reynders aan Belga. Meer informatie over de identiteit van de passagier wou hij niet kwijt, aangezien de contacten met de familie nog aan de gang zijn.

De minister bevestigde de informatie over de aanwezigheid van een Belg onder de 66 inzittenden te hebben gekregen van EgyptAir en heeft contact opgenomen met de echtgenote van de man. “We hebben niet meer verduidelijkingen over de omstandigheden van die verdwijning”, aldus de minister.

Vlucht naar Hughada vanop Brussels Airport vertrekt normaal

Op Brussels Airport vertrekt om 14.00 uur een vlucht van Jetairfly naar Hurghada in Egypte. Zoals het er nu naar uitziet, zal die vlucht gewoon kunnen vertrekken, zegt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch.

Egyptisch leger ontkent noodoproep gekregen te hebben

Het Egyptische leger heeft “geen enkele noodoproep” ontvangen van het vliegtuig dat van de radar is verdwenen, zo meldt het leger via zijn Facebook-pagina. Eerder had de luchtvaartmaatschappij via Twitter nochtans gemeld dat dat wel het geval was. Ondertussen bevestigde ook de Egyptische minister van Burgerluchtvaart Sharif Fathi dat er geen noodsignaal werd uitgezonden.

In de loop van donderdag werd al heel wat tegenstrijdige informatie gegeven in verband met het noodsignaal. Vicepresident van EgyptAir, Ahmed Adel, gaf ’s ochtends vroeg aan dat de piloten geen noodsignaal hadden uitgestuurd. Niet veel later meldde de luchtvaartmaatschappij dat het leger een mechanisch noodsignaal had ontvangen van het vermiste vliegtuig van EgyptAir om 4.26 uur (02.26 uur GMT). Informatie die nu dus weer ontkend wordt door het leger en de Egyptische minister van Burgerluchtvaart.

De Amerikaanse krant The New York Times bericht ondertussen op gezag van de voorzitter van de Griekse associatie van luchtverkeersleiders, Serafim Petrou, dat er wel degelijk een noodsignaal van het vliegtuig is gedetecteerd. Het gaat daarbij niet om een SOS van de bemanningsleden, maar om signaal dat door een “grote schok” automatisch gegenereerd is door een noodzender.

Op het ogenblik dat het toestel van de radarschermen verdween, zou het toestel zich in het Egyptische luchtruim tussen het Griekse eiland Kreta en de Egyptische kust hebben bevonden, aldus de Griekse staatsradio.

Eerdere aanslagen en kaping

Eind oktober stortte een Airbus A321 van de Russische maatschappij Metrojet neer in de Sinai. Toen werd een bom als oorzaak aangewezen. Islamitische Staat eiste de aanslag op.

In maart werd een toestel van Egyptair gekaapt door een man met een valse bomgordel. Hij leidde het toestel af naar Cyprus. Toen werd liefdesverdriet als motief gegeven. Die kaping eindigde zonder bloedvergieten.

Zo dadelijk meer.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content