Vleessector waarschuwt voor banenverlies door Russisch invoerverbod varkensvlees

© EPA

De Russische markt is erg belangrijk voor de Belgische vleessector. “Als het tij niet snel keert, zullen er in België veel jobs verloren gaan”, zegt sectorfederatie Febev.

Het Russische invoerverbod op Europees varkensvlees begint problematisch te worden voor de Belgische vleessector. “Als het tij niet snel keert, zullen er in België veel jobs verloren gaan”, zegt sectorfederatie Febev. De sector met 5.000 werknemers heeft volgens Febev de voorbije zes maanden al 40 miljoen euro verloren.

Economische oorlog

Het invoerverbod geldt al sinds februari, na enkele gevallen van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen. Die ziekte is niet gevaarlijk voor de mens, maar erg besmettelijk voor dieren. “Maar als het enkel daarover zou gaan, dan was het al lang opgelost”, zegt Febev-directeur Thierry Smagghe, die verwijst naar de crisis rond Oekraïne. “Het is een politiek probleem en zelfs bijna een economische oorlog.”

De Russische markt is erg belangrijk voor de Belgische vleessector. Smagghe heeft weet van een bedrijf dat voor 70 procent afhankelijk is van Rusland en waar inmiddels al 25 van de 37 werknemers technisch werkloos zijn. “Andere bedrijven zijn 10 à 15 procent afhankelijk van Rusland. Ze kunnen dit een tijde opvangen en de boeren zo correct mogelijk blijven betalen, maar de reserves zijn op. Is er in september geen stappenplan naar een oplossing, dan zullen meerdere bedrijven beginnen afbouwen.”

Diepvriezers vol varkensvlees

De slachthuizen zitten ondertussen met diepvriezers vol varkensvlees waarvoor ze geen afzetmarkt meer vinden. Het gaat onder meer om varkensbuiken en -schouders waar de Russen worst van maken. Er lag een voorstel van de sector op tafel, maar dat bleek voor zowel de Europese Commissie als Rusland onmogelijk om te aanvaarden.

“Het is een gevecht van ego’s geworden, waar zowel de Russische bevolking als de Belgische, Europese en Russische vleesindustrie de dupe van worden”, zegt Smagghe. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content