‘Vladimir Poetin kent geen humanitaire daden’

Vrijgelaten Pussy Riot-leden Maria Alyokhina en Nadezhda Tolokonnikova © Reuters

Vier dagen na hun vrijlating spreken de twee Pussy Riot-leden Maria Alyokhina (25) en Nadezhda Tolokonnikova (24) de pers toe. ‘Onze vrijlating is geen humanitaire daad van Poetin. Zijn enige bekommernis is gezichtsverlies vermijden.’

Als onderdeel van de amnestiewet van de Russische president Vladimir Poetin, werden Maria Alyokhina en Nadezhda Tolokonnikova vrijgelaten uit de gevangenis. “We zullen niet meer optreden met Pussy Riot”, lieten ze weten tijdens een persconferentie. Beide vrouwen werden vorig jaar tot twee jaar gevangenis veroordeeld voor het zingen van een protestlied tegen president Poetin in een Russisch-orthodoxe kathedraal. “Maar we willen nog steeds af van Poetin als president.”

Wat de vrouwen wel gaan doen, is zich inzetten voor politieke gevangenen in Rusland. “We hebben vrienden in strafkampen die we simpelweg niet in de steek kunnen laten”, klinkt het.

Druk uit het Westen

De vrijlating kwam voor de vrouwen als een verrassing. “Al moet dit niet beschouwd worden als een humanitaire daad van Poetin. De autoriteiten doen dit alleen maar onder druk van de Russische en westerse maatschappij”, zegt Tolokonnikova. “Dit is geen humanitaire daad van Poetin.”

De vrouw vreest bovendien dat de repressie na de Winterspelen opnieuw snel zal escaleren. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content