In mei kondigde de Russische president Vladimir Poetin een wet af waarmee 90 procent van de 11 miljard dollar schuld van Pyongyang kwijtgescholden werd. "De beslissing om de Noord-Koreaanse schuld kwijt te schelden, laat ons toe heel wat kwesties uit te klaren die we niet konden oplossen", zei de Russische minister voor de Ontwikkeling van het Verre Oosten, Aleksandr Galoesjka aan het officiële nieuwsagentschap Ria-Novosti.

Volgens Galoesjka zou Noord-Korea bij wijze van vergoeding Moskou nu toegang kunnen verlenen tot zijn ontginningen van natuurlijke grondstoffen. "We hebben concrete projecten rond minerale grondstoffen, de exploitatie van ontginningen, geologische exploratie en de mogelijkheid (...) om Russische bedrijven de toegang te bieden tot de ontginning van de minerale hulpbronnen."

De groep Basic Element van oligarch Oleg Deripaska heeft bijvoorbeeld een voorstel gekregen om mee te werken aan de heropbouw van een elektriciteitscentrale, zo meldde het nieuwsagentschap Interfax.

Versoepeling visaregeling

Noord-Korea zal het bovendien voor Russische zakenlui gemakkelijker maken om in het land te werken. Volgens Galoesjka zal de visaregeling versoepeld worden en zullen ze toegang krijgen tot moderne communicatiemiddelen.

Moskou besliste in 2012 om de Noord-Koreaanse schuld grotendeels kwijt te schelden, met het oog op de participatie in enkele projecten. Het ging bijvoorbeeld om de bouw van een trans-Koreaanse spoorlijn en een pijpleiding voor gas, projecten die Zuid-Korea met Rusland moeten verbinden. (Belga/TE)

In mei kondigde de Russische president Vladimir Poetin een wet af waarmee 90 procent van de 11 miljard dollar schuld van Pyongyang kwijtgescholden werd. "De beslissing om de Noord-Koreaanse schuld kwijt te schelden, laat ons toe heel wat kwesties uit te klaren die we niet konden oplossen", zei de Russische minister voor de Ontwikkeling van het Verre Oosten, Aleksandr Galoesjka aan het officiële nieuwsagentschap Ria-Novosti. Volgens Galoesjka zou Noord-Korea bij wijze van vergoeding Moskou nu toegang kunnen verlenen tot zijn ontginningen van natuurlijke grondstoffen. "We hebben concrete projecten rond minerale grondstoffen, de exploitatie van ontginningen, geologische exploratie en de mogelijkheid (...) om Russische bedrijven de toegang te bieden tot de ontginning van de minerale hulpbronnen." De groep Basic Element van oligarch Oleg Deripaska heeft bijvoorbeeld een voorstel gekregen om mee te werken aan de heropbouw van een elektriciteitscentrale, zo meldde het nieuwsagentschap Interfax. Noord-Korea zal het bovendien voor Russische zakenlui gemakkelijker maken om in het land te werken. Volgens Galoesjka zal de visaregeling versoepeld worden en zullen ze toegang krijgen tot moderne communicatiemiddelen. Moskou besliste in 2012 om de Noord-Koreaanse schuld grotendeels kwijt te schelden, met het oog op de participatie in enkele projecten. Het ging bijvoorbeeld om de bouw van een trans-Koreaanse spoorlijn en een pijpleiding voor gas, projecten die Zuid-Korea met Rusland moeten verbinden. (Belga/TE)