Russisch president Vladimir Poetin gaat voor een nieuwe termijn van zes jaar, tot 2024. Dat heeft hij vandaag formeel aangekondigd in een toespraak in een autofabriek in de stad Nizhny Novgorod.

Het nieuws komt niet als een verrassing, maar Poetin had zijn kandidatuur nog niet officieel gemaakt.

Wetswijziging

Poetin is sinds 2000 aan de macht, met een 'onderbreking' tussen 2008 en 2012, waarin hij premier was onder president en zijn partijgenoot Dmitri Medvedev.

In Rusland mag de president maar twee termijnen na elkaar doen. Onder Medvedev werd een wet aangenomen die de presidentiële termijn verlengt tot zes jaar.

Tegenkandidaten

Poetins enige tegenkandidaten zijn voorlopig de communistische Gennady Zyuganov en de nationalistische Vladimir Zhirinovsky, die over het algemeen amper kritisch zijn voor het beleid van Poetin.

Ook Ksenia Sobtsjak, journalist en bekend persoonlijkheid in Rusland, kondigde haar kandidatuur aan, maar er bestaan twijfels over haar geloofwaardigheid. Omdat Sobtsjak niet tot een politieke partij behoort maar onafhankelijk opkomt, heeft ze bovendien 300.000 handtekeningen nodig om op het stembiljet te raken.

De belangrijkste oppositieleider Alexei Navalny mag zich omwille van enkele - volgens hem politiek gemotiveerde - veroordelingen immers niet verkiesbaar stellen tot 2028, zo besliste de Russische kiescommissie. Navalny werd dit jaar al drie keer opgesloten wegens onder andere het organiseren van protestmanifestaties tegen de regering.