De Vlaamse politici reageren daags na de Franse verkiezingen positief op de winst van centrumkandidaat Emmanuel Macron. CD&V-voorzitter Wouter Beke spreekt over 'het beste wat ons en Europa kan overkomen'.

Zijn collega-voorzitter, Gwendolyn Rutten van Open VLD, stelt vast dat de toekomst 'aan de liberalen is'.

'Populisten zijn te verslaan met inclusief verhaal', aldus Kristof Calvo, Kamerlid voor Groen.

PVDA-voorman Peter Mertens koos ervoor om de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon te feliciteren. 'De keuze tussen bankier Macron, de kandidaat van de harde Europese besparingslijn, en de extreemrechtse Le Pen, kandidate van het racisme enautoritaire nationalisme, biedt mensen geen enkele hoop. Dat 19% van de Fransen voor Mélenchon hebben gekozen, ondanks een ongeziene diabolisering van het establishment, is hoopgevend. Bijna 1 op 5 Fransen hebben Mélenchon gestemd en zo een belangrijke basis gecreëerd om het alternatief op links verder op te bouwen en het toekomstige verzet gestalte te geven', klikt het.

Bij Vlaams Belang gingen de felicitaties naar Marine Le Pen. 'Na de presidentsverkiezingen van 2012, de Europese verkiezingen van 2014 en de regionale verkiezingen van 2015 zet het Front National zijn electorale opmars verder en bevestigt hiermee haar plaats in het Franse politieke landschap', luidt het in een persbericht. 'De strijd voor identiteit, nationale soevereiniteit, sociale rechtvaardigheid en tégen massa-immigratie en EU-bemoeizucht - komt door de verkiezingsoverwinning van Marine Le Pen opnieuw bovenaan de politieke agenda', aldus Van Grieken.

De Vlaamse politici reageren daags na de Franse verkiezingen positief op de winst van centrumkandidaat Emmanuel Macron. CD&V-voorzitter Wouter Beke spreekt over 'het beste wat ons en Europa kan overkomen'.Zijn collega-voorzitter, Gwendolyn Rutten van Open VLD, stelt vast dat de toekomst 'aan de liberalen is'. 'Populisten zijn te verslaan met inclusief verhaal', aldus Kristof Calvo, Kamerlid voor Groen. PVDA-voorman Peter Mertens koos ervoor om de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon te feliciteren. 'De keuze tussen bankier Macron, de kandidaat van de harde Europese besparingslijn, en de extreemrechtse Le Pen, kandidate van het racisme enautoritaire nationalisme, biedt mensen geen enkele hoop. Dat 19% van de Fransen voor Mélenchon hebben gekozen, ondanks een ongeziene diabolisering van het establishment, is hoopgevend. Bijna 1 op 5 Fransen hebben Mélenchon gestemd en zo een belangrijke basis gecreëerd om het alternatief op links verder op te bouwen en het toekomstige verzet gestalte te geven', klikt het.Bij Vlaams Belang gingen de felicitaties naar Marine Le Pen. 'Na de presidentsverkiezingen van 2012, de Europese verkiezingen van 2014 en de regionale verkiezingen van 2015 zet het Front National zijn electorale opmars verder en bevestigt hiermee haar plaats in het Franse politieke landschap', luidt het in een persbericht. 'De strijd voor identiteit, nationale soevereiniteit, sociale rechtvaardigheid en tégen massa-immigratie en EU-bemoeizucht - komt door de verkiezingsoverwinning van Marine Le Pen opnieuw bovenaan de politieke agenda', aldus Van Grieken.