De Central European University (CEU) is opgericht door de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros. Vorige week kondigde hij aan zijn Open Society Foundation (OSF), die onder meer burgerrechtenorganisaties ondersteunt, te verhuizen van Boedapest naar Berlijn. De stichting was in botsing gekomen met de regering van de rechts-populistische premier Viktor Orbán, die Soros er onder meer van beschuldigt een massa migranten in Hongarije te willen binnenlaten.

Orbán overtreedt niet eens de wet wanneer hij pers opdoekt of vrijheid van ngo's beknot. Dat is beangstigend.

Ilse Lazaroms, onderzoeker aan de CEU in Boedapest, vreest dat haar universiteit hetzelfde lot als de OSF beschoren zal zijn. 'Orbán wil de open samenleving doodknijpen die zich na de val van het communisme in Hongarije is beginnen af te tekenen. Onze universiteit is hem, als een symbool van die samenleving, een doorn in het oog. Hij wil ons het werken onmogelijk maken.' Hij gebruikt daarbij een beangstigende tactiek, zegt Lazaroms. 'Wanneer hij pers opdoekt of de vrijheid van ngo's beknot, overtreedt hij de wet niet eens. Hij scherpt ze simpelweg stap voor stap aan. Dat hij daarmee wegkomt bij de Europese Unie, is ontstellend. Wie denkt dat hij Hongarije uit de EU wil, denkt verkeerd. Hij wil de Unie van binnenuit veranderen. En dat lijkt hem nog te lukken ook.

Dat Orbans politiek 'een stille exodus van jonge, hoogopgeleide Hongaren' in gang zet, deert hem volgens Lazaroms niet. 'Hij krijgt voorlopig geld genoeg van de EU. Bovendien mag het hem heus wel wat kosten, die vernietiging van de open-samenleving. Ideologie primeert op geld.'

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

De Central European University (CEU) is opgericht door de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros. Vorige week kondigde hij aan zijn Open Society Foundation (OSF), die onder meer burgerrechtenorganisaties ondersteunt, te verhuizen van Boedapest naar Berlijn. De stichting was in botsing gekomen met de regering van de rechts-populistische premier Viktor Orbán, die Soros er onder meer van beschuldigt een massa migranten in Hongarije te willen binnenlaten. Ilse Lazaroms, onderzoeker aan de CEU in Boedapest, vreest dat haar universiteit hetzelfde lot als de OSF beschoren zal zijn. 'Orbán wil de open samenleving doodknijpen die zich na de val van het communisme in Hongarije is beginnen af te tekenen. Onze universiteit is hem, als een symbool van die samenleving, een doorn in het oog. Hij wil ons het werken onmogelijk maken.' Hij gebruikt daarbij een beangstigende tactiek, zegt Lazaroms. 'Wanneer hij pers opdoekt of de vrijheid van ngo's beknot, overtreedt hij de wet niet eens. Hij scherpt ze simpelweg stap voor stap aan. Dat hij daarmee wegkomt bij de Europese Unie, is ontstellend. Wie denkt dat hij Hongarije uit de EU wil, denkt verkeerd. Hij wil de Unie van binnenuit veranderen. En dat lijkt hem nog te lukken ook. Dat Orbans politiek 'een stille exodus van jonge, hoogopgeleide Hongaren' in gang zet, deert hem volgens Lazaroms niet. 'Hij krijgt voorlopig geld genoeg van de EU. Bovendien mag het hem heus wel wat kosten, die vernietiging van de open-samenleving. Ideologie primeert op geld.'