Viktor Bout schuldig aan alle aanklachten

© Reuters

De Russische voormalige officier Viktor Bout is door een rechtbank in New York schuldig bevonden aan wapenhandel en samenzwering tot moord.

De jury achtte de 44-jarige man woensdag na een opzienbarend proces schuldig aan alle vier aanklachten. De openbare aanklager had de bewijzen tegen Bout als “overweldigend” omschreven. Hij heeft in alle crisisgebieden wapens geleverd en zich enkel richtend op profijt de dood van duizenden mensen veroorzaakt.

De Rus zou twee decennia lang legers, rebellen en terroristen over de hele wereld met wapens bevoorraad hebben. Vooral in Afrika, waar Bout tijdens Sovjettijden gestationeerd was, vond hij kopers voor kalasjnikovs, raketwerpers en ook zwaar wapenmateriaal. De advocaat van Bout had daarentegen gezegd dat zijn cliënt nooit illegaal in wapens heeft gehandeld.

Zijn zaak zou als voorbeeld gebruikt zijn voor de Hollywoodfilm “Lord of War” met Nicolas Cage.

In maart 2008 werd hij tijdens een vermeende wapendeal door Amerikaanse agenten in Thailand opgepakt en in november aan de VS uitgeleverd. De Russische regering protesteerde tegen die uitlevering en noemde die politiek gemotiveerd.

Bout riskeert een levenslange gevangenisstraf. De strafmaat zal in februari meegedeeld worden. Zijn advocaat heeft aangekondigd in beroep te gaan. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content