Vijftien Palestijnen gedood door Israëlisch leger bij protestactie Gazastrook, VN houdt spoedzitting

Een vrouw wordt geëvacueerd na confrontaties met het Israëlische leger dichtbij de Israëlische grens met Gaza, 30 maart 2018 © REUTERS

Israëlische soldaten hebben minstens vijftien Palestijnen gedood en meer dan 1.400 anderen verwond bij de grens van de Gazastrook, waar tienduizenden betoogden voor het recht van Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen naar huis terug te keren in wat vandaag Israël is. De balans kwam van het ministerie van Gezondheid van de Gazastrook. De VN-Veiligheidsraad houdt vrijdagavond een spoedzitting over het geweld.

De Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 bracht een massale exodus van Palestijnen uit het huidige Israël teweeg. Veel van deze mensen leven vandaag in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in buurlanden, want van Israël mogen ze niet terugkeren.

Foto’s uit de Gazastrook toonden drones die traangas afvuurden op betogers van de ‘Grote Mars van de Terugkeer.’ Een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Ashraf al-Qaidra, zei dat mensen onder meer door geweervuur en het inademen van traangas gewond raakten.

Het Israëlische leger – dat zegt dat ‘deze gewelddadige rellen’ misbruikt worden om ’terrorisme te camoufleren’ – had volgens Israëlische nieuwssite Ynet meer dan honderd scherpschutters opgesteld langs de grens. Israël verwacht dat de protesten nog dagen zullen duren, meldde Ynet. Volgens het bericht namen tot dusver meer dan 30.000 mensen deel aan de manifestatie, hoewel Palestijnen van een hoger aantal spreken.

Onder de Palestijnse doden is een landbouwer en een kunstenaar. Israël zei dat het schoot op mensen die het hekwerk op de grens naderden, met de waarschuwing dat dit de veiligheid bedreigde.

Palestijnse betogers gooiden met stenen naar Israëlische soldaten. Sommige betogers droegen sleutels mee als symbool van de woningen die de Palestijnse vluchtelingen zowat 70 jaar geleden achterlieten.

In het grensgebied zetten manifestanten talrijke tenten op. Sommige Palestijnen staken portretten van president Donald Trump in brand uit protest tegen zijn beslissing Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

De Israëlische luchtmacht heeft vrijdag naar eigen zeggen drie stellingen van Hamas in Gaza bestookt als vergelding voor een poging door Palestijnen om aan de grens met Israël een Israëlische soldaat aan te vallen. De Joodse staat zette ook zijn artillerie tegen Gaza in.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdagavond een spoedzitting over de situatie in de Gazastrook. De vergadering komt er op vraag van Koeweit, zo meldde een diplomaat.

Partner Content