'Vijf van zeven schilderijen kunstroof Rotterdam nog intact'

13/08/13 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:08

Volgens de advocaat van een hoofdverdachte van de schilderijenroof in de Rotterdamse Kunsthal, kunnen vijf van de zeven schilderijen worden terugbezorgd.

'Vijf van zeven schilderijen kunstroof Rotterdam nog intact'

© Belga

De rechtszaak tegen de verdachten van de schilderijenroof in de Rotterdamse Kunsthal in 2012 is uitgesteld tot 10 september. De rechtbank in de Roemeense hoofdstad Boekarest besloot tot het uitstel op verzoek van de advocaten van de verdachten.

Ze wezen erop dat belangrijke informatie van de Triton Foundation, de eigenaar van de zeven gestolen doeken, ontbrak in het dossier. De rechters gingen daarin mee. Vertegenwoordigers van de stichting waren ook niet aanwezig in de rechtbank. Zes verdachten staan terecht voor hun rol in de roof en verduistering van de kostbare doeken, waarvan de verzekerde waarde 17 miljoen euro bedraagt. Een van de verdachten is nog voortvluchtig.

Opgebrand in kachel

Advocaat Catalin Dancu verklaarde in de Roemeense hoofdstad Boekarest dat vijf van de zeven gestolen doeken aan Nederland kunnen terugbezorgd worden van zodra zijn cliënt wordt uitgeleverd.

Nadat de Roemeense politie hoofdverdachten Rad D. en Adrian P. had opgepakt, verklaarde de moeder van D. dat ze de schilderijen heeft verbrand in haar kachel. Het Roemeense openbaar ministerie gaat ervan uit dat dat effectief is gebeurd.

Matisse en Monet

Eerder liet een van de advocaten van de verdachten weten dat de zeven doeken toch nog bestaan. De werken - van beroemde meesters als Picasso, Matisse en Monet - kunnen bovendien aan Nederland teruggegeven worden indien "er geen dramatische verandering in de situatie van de verdachten plaatsvindt".

Nu zegt een tweede advocaat dus dat niet alle zeven, maar wel vijf van de gestolen doeken nog zouden bestaan. Dat hij de teruggave aan de uitlevering van de hoofdverdachte koppelt, lijkt niet toevallig. De 28-jarige Roemeen wil graag in Nederland worden berecht omdat hij daar een lagere straf verwacht. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners