Vijf militanten van Proud Boys beschuldigd van opruiing bij bestorming Capitool

Henry Tarrio, in Miami, tijdens een anti-Cuba-betoging op 16 juli 2021. © GettyImages

Een sleutelfiguur van extreemrechts in de VS, Henry Tarrio, en vier andere leden van zijn ‘Proud Boys’-militie zijn maandag in staat van beschuldiging gesteld voor opruiende samenzwering bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

De vijf mannen, tussen 31 en 45 jaar oud, zaten al maanden in de cel. Tot nu toe werden ze vervolgd voor samenzwering om een officiële procedure te verstoren of geweld te plegen. De beschuldiging ‘opruiing’ gaat verder, en kan celstraffen tot 20 jaar opleveren.

Sinds de aanval van aanhangers van Donald Trump op het Amerikaanse parlement, op het moment dat de verkiezingsoverwinning van Joe Biden officieel gemaakt moest worden, werden al meer dan 810 mensen opgepakt. De meesten onder hen worden vervolgd omdat ze een federaal gebouw binnendrongen.

Henry Tarrio, voormalig voorzitter van de ‘Proud Boys’, en vier van zijn medestanders worden ervan beschuldigd de bestorming op het Capitool door een honderdtal militieleden te hebben gecoördineerd. Tarrio was zelf niet ter plaatse. Hij had Washington moeten verlaten nadat hij twee dagen voor de bestorming was opgepakt met verboden wapens op zak.

Partner Content