Vijf migranten kritiek na confrontaties in Calais

Migranten in Calais © REUTERS

Bij gewelddadige confrontaties tussen Afrikaanse en Afghaanse vluchtelingen zijn donderdag op meerdere plaatsen in Calais een twintigtal gewonden gevallen. Vier raakten gewond door kogels en verkeerden tussen leven en dood. Een vijfde gewonde die geraakt werd door kogels bevond zich in een ‘zeer ernstige toestand.

Twaalf slachtoffers liepen verschillende letsels op. In sommige gevallen gaat het om messteken, zegt de prefectuur van Pas-de-Calais. Een andere gewonde werd aangereden door een auto. Ook twee politieagenten raakten gewond.

‘Een dergelijke mate van geweld hebben we in Calais nooit eerder gezien’, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken donderdagnacht, nadat hij ter plaatse was gekomen. ‘Het is onaanvaardbaar wat de inwoners van Calais doormaken.’

Het is de zwaarste balans sinds 1 juli 2017 toen bij interetnische vechtpartijen zestien gewonden vielen, waaronder één zwaargewonde. Een jaar eerder, op 26 juni 2016, maakten andere onlusten 40 gewonden, maar toen werd niemand zwaargewond.

Momenteel leven circa 800 transmigranten in Calais, volgens cijfers van ngo’s. De prefectuur houdt het op 550 tot 600 vluchtelingen.

Een eerste vechtpartij barstte in de namiddag los tussen een honderdtal Eritrese migranten en een dertigtal Afghaanse, dichtbij het ziekenhuis van de stad. Daar vond een voedselbedeling plaats, zegt de prefectuur.

Aanleiding voor de knokpartij zou een Afghaan zijn die was beginnen schieten, zegt de prefectuur, in de voorwaardelijke wijs. Dat zou de hypothese bevestigen dat er mensensmokkelaars aanwezig waren. Vier vluchtelingen, Eritreeërs tussen zestien en achttien jaar, raakten daarbij gewond door kogels. Het plaatselijke parket zegt dat hun leven in gevaar is. De politie verrichtte geen arrestaties in de loop van de avond.

Om 16 uur vond er een tweede vechtpartij plaats, ongeveer vijf kilometer verder, in Marck-en-Calaisis. ‘Een honderdtal Afrikaanse migranten, gewapend met stokken, wou een twintigtal Afghanen aanvallen’, zegt het parket. De politie beschermde de Afghanen die belaagd werden door 150 à 200 Eritreeërs, zegt de prefectuur.

In de late namiddag brak er opnieuw geweld uit in een industrieel gebied dichtbij Calais, niet ver van de vroegere ‘Jungle’, het kamp dat in oktober 2016 ontmanteld werd, en waar 8.000 migranten in penibele omstandigheden leefden. Sindsdien proberen de autoriteiten te verhinderen dat migranten er weer een kamp oprichten.

‘De Afghanen zijn voor een voedselbedeling gekomen (…) en zijn op een grote Afrikaanse aanwezigheid gestoten. Een mensenmassa zette zich in beweging, en daarbij zijn er gewonden gevallen, door ijzeren staven’, zegt het parket. Zes vluchtelingen zouden gewond zijn geraakt, onder wie één persoon ernstig aan het hoofd.

‘Het conflict tussen Afghanen en Afrikanen is steeds onder de oppervlakte blijven borrelen. Spijtig genoeg zijn confrontaties tussen hen niet ongewoon’, zegt een bron bij de prefectuur.

Partner Content