Vier miljoen mensen op de vlucht voor geweld in Congo

26/08/17 om 23:21 - Bijgewerkt om 23:21

Bron: Belga

Het aantal mensen dat in de Democratische Republiek Congo op de vlucht is voor geweld is de afgelopen zes maanden verdubbeld tot maar liefst vier miljoen. Dat zegt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

Vier miljoen mensen op de vlucht voor geweld in Congo

Congo heeft ook nog tienduizenden vluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Eén van hen gaat op deze foto te biecht bij een Spaanse bisschop in het Congolese Ndu, op 13 augustus. © AFP

Congo telt in totaal zowat 70 miljoen inwoners. Wegens het geweld in Kasaï hebben daar zowat 1,4 miljoen mensen hun huizen verlaten. Volgens de VN zou het geweld daar al aan ruim 3.000 mensen het leven hebben gekost.

In de provincie Tanganyika heerst er een etnisch conflict dat ook al duizenden mensen op de vlucht joeg. En in de Kivustreek, in het oosten van Congo, zorgt het conflict dat er nu al twintig heerst voor meer dan 950.000 vluchtelingen.

Prioriteit voor het VN-vluchtelingencommissariaat is de situatie in Kasaï, zei George Okoth-Obbo, de nummer twee van die VN-instantie, zaterdag. De interne vluchtelingen daar hebben voedsel en kleren tekort. Meer dan dertigduizend mensen uit Kasaï zijn overigens naar Angola gevlucht.

Congo heeft overigens zelf een half miljoen vluchtelingen uit Rwanda, Burundi, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Onze partners