In de Cambodjaanse hoofdstad Pnom Penh is het proces tegen de vier nog in leven zijnde voormalige kopstukken van de Rode Khmer van start gegaan. Meer dan 30 jaar na de feiten staan ze voor een door de VN gesteund tribunaal terecht wegens misdaden tegen de mensheid en genocide.

De vier beklaagden zijn Nuon Chea, de 'nummer twee' van het regime van Pol Pot, ex-staatshoofd Khieu Samphan, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary en diens vrouw en voormalig minister van Sociale Zaken Ieng Thirith.

Van maandag tot donderdag zullen de inleidende zittingen onder meer besteed worden aan de getuigenlijsten. De eerste getuigenissen van de beschuldigden worden ten vroegste in augustus verwacht.

De Rode Khmer was de militaire tak van de communistische partij van Kampuchea (vandaag Cambodja). Ze wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zowat twee miljoen mensen tussen 1975 en 1979.

Strafvermindering

In juli vorig jaar al werd Kaing Guek Eav alias Duch, het voormalige hoofd van de beruchte gevangenis waar zo'n 15.000 mensen omkwamen, veroordeeld tot 35 jaar cel.

Het tribunaal verminderde de straf wel meteen tot 30 jaar. Ook de 11 jaar die hij al in de gevangenis zat, worden van zijn veroordeling afgetrokken, zodat hij in principe nog 'slechts' 19 jaar moet zitten. (Belga/KVDA)

In de Cambodjaanse hoofdstad Pnom Penh is het proces tegen de vier nog in leven zijnde voormalige kopstukken van de Rode Khmer van start gegaan. Meer dan 30 jaar na de feiten staan ze voor een door de VN gesteund tribunaal terecht wegens misdaden tegen de mensheid en genocide. De vier beklaagden zijn Nuon Chea, de 'nummer twee' van het regime van Pol Pot, ex-staatshoofd Khieu Samphan, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary en diens vrouw en voormalig minister van Sociale Zaken Ieng Thirith. Van maandag tot donderdag zullen de inleidende zittingen onder meer besteed worden aan de getuigenlijsten. De eerste getuigenissen van de beschuldigden worden ten vroegste in augustus verwacht. De Rode Khmer was de militaire tak van de communistische partij van Kampuchea (vandaag Cambodja). Ze wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zowat twee miljoen mensen tussen 1975 en 1979. Strafvermindering In juli vorig jaar al werd Kaing Guek Eav alias Duch, het voormalige hoofd van de beruchte gevangenis waar zo'n 15.000 mensen omkwamen, veroordeeld tot 35 jaar cel. Het tribunaal verminderde de straf wel meteen tot 30 jaar. Ook de 11 jaar die hij al in de gevangenis zat, worden van zijn veroordeling afgetrokken, zodat hij in principe nog 'slechts' 19 jaar moet zitten. (Belga/KVDA)