In de Noord-Ierse stad Londonderry, die Derry wordt genoemd door katholieken die gekant zijn tegen Brits bestuur, was zaterdagavond voor een gerechtsgebouw een auto in vlammen opgegaan.

De politie had even voordien een bommelding gekregen. Op videobeelden die de politie zondag op Twitter plaatste, is te zien hoe een man wegrent van een wagen voor het gerechtsgebouw. Even later loopt een groepje mensen langs, kort voordat het voertuig ontploft. Dat gebeurde iets na 20 uur lokale tijd. Niemand raakte gewond. De politie was net begonnen met de gebouwen in de omgeving te ontruimen. Honderden hotelgasten en kinderen in een jeugdlokaal moesten in veiligheid worden gebracht.

De politie-inspecteurs die de zaak onderzoeken, hebben zondag twee twintigers opgepakt, zo meldt de Noord-Ierse politie (PSNI) op Twitter. Later op de dag werden nog een man van 34 jaar en één van 42 jaar opgepakt.

Assistent-hoofdcommissaris Mark Hamilton van de politie noemt de aanval 'ongelooflijk roekeloos'. Hij zegt dat de politiediensten zaterdagavond de melding hadden gekregen dat er een bom geplaatst was aan het gerechtsgebouw. 'Gelukkig zijn de aanvallers er niet in geslaagd om leden van de lokale gemeenschap te doden', zegt hij. Volgens de politie zit Nieuw IRA, een afsplitsing van het IRA, mogelijk achter de aanval. 'Onze belangrijkste piste is Nieuw IRA', aldus Hamilton. De politieman omschreef die organisatie als 'een kleine groepering' die 'grotendeels niet representatief' is.

De vermoedelijke aanslag brengt het donkere verleden van Noord-Ierland weer naar boven. In politieke kringen wordt zondag alvast afwijzend gereageerd. Volgens de Britse minister van Noord-Ierland Karen Bradley probeert men na twintig jaar vredesproces 'de vooruitgang in Noord-Ierland te stoppen'. De voorzitter van de Noord-Ierse Unionisten, Arlene Foster, omschreef het incident als 'een zinloze terreurdaad'. En ook Michelle O'Neill van de partij Sinn Fein veroordeelde de vermoedelijke aanslag. 'Diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, hebben niets te bieden aan onze samenleving', klonk het op Twitter.

Het Goedevrijdagakkoord van 1998 beëindigde tientallen jaren van sectair geweld in Noord-Ierland. Toch blijven er spanningen bestaan tussen de protestantse en katholieke gemeenschap. De brexitonderhandelingen, waarbij de mogelijkheid van een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek op tafel ligt, deden ongerustheid over nieuw geweld weer toenemen.

In de Noord-Ierse stad Londonderry, die Derry wordt genoemd door katholieken die gekant zijn tegen Brits bestuur, was zaterdagavond voor een gerechtsgebouw een auto in vlammen opgegaan. De politie had even voordien een bommelding gekregen. Op videobeelden die de politie zondag op Twitter plaatste, is te zien hoe een man wegrent van een wagen voor het gerechtsgebouw. Even later loopt een groepje mensen langs, kort voordat het voertuig ontploft. Dat gebeurde iets na 20 uur lokale tijd. Niemand raakte gewond. De politie was net begonnen met de gebouwen in de omgeving te ontruimen. Honderden hotelgasten en kinderen in een jeugdlokaal moesten in veiligheid worden gebracht.De politie-inspecteurs die de zaak onderzoeken, hebben zondag twee twintigers opgepakt, zo meldt de Noord-Ierse politie (PSNI) op Twitter. Later op de dag werden nog een man van 34 jaar en één van 42 jaar opgepakt.Assistent-hoofdcommissaris Mark Hamilton van de politie noemt de aanval 'ongelooflijk roekeloos'. Hij zegt dat de politiediensten zaterdagavond de melding hadden gekregen dat er een bom geplaatst was aan het gerechtsgebouw. 'Gelukkig zijn de aanvallers er niet in geslaagd om leden van de lokale gemeenschap te doden', zegt hij. Volgens de politie zit Nieuw IRA, een afsplitsing van het IRA, mogelijk achter de aanval. 'Onze belangrijkste piste is Nieuw IRA', aldus Hamilton. De politieman omschreef die organisatie als 'een kleine groepering' die 'grotendeels niet representatief' is.De vermoedelijke aanslag brengt het donkere verleden van Noord-Ierland weer naar boven. In politieke kringen wordt zondag alvast afwijzend gereageerd. Volgens de Britse minister van Noord-Ierland Karen Bradley probeert men na twintig jaar vredesproces 'de vooruitgang in Noord-Ierland te stoppen'. De voorzitter van de Noord-Ierse Unionisten, Arlene Foster, omschreef het incident als 'een zinloze terreurdaad'. En ook Michelle O'Neill van de partij Sinn Fein veroordeelde de vermoedelijke aanslag. 'Diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, hebben niets te bieden aan onze samenleving', klonk het op Twitter. Het Goedevrijdagakkoord van 1998 beëindigde tientallen jaren van sectair geweld in Noord-Ierland. Toch blijven er spanningen bestaan tussen de protestantse en katholieke gemeenschap. De brexitonderhandelingen, waarbij de mogelijkheid van een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek op tafel ligt, deden ongerustheid over nieuw geweld weer toenemen.