Video: Turkse parlementsleden gaan met elkaar op de vuist

Een gevecht in het Turkse Parlement tussen de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de regerende AKP van president Recep Tayyip Erdogan. © Reuters

Leden van het Turkse Parlement gingen op de vuist toen een discussie over een controversieel wetsvoorstel duidelijk escaleerde.

De Turkse overheid heeft een wetsvoorstel klaar over de binnenlandse veiligheid. Daarbij wordt voorgesteld om de inzet van politie tegen manifestanten op te drijven. Iets waar de oppositie zich helemaal niet in kan vinden.

Politiestaat

Het voorstel van de AKP-regering van president Recep Tayyip Erdogan, doet de oppositie vrezen dat er op die manier een politiestaat gecreëerd zal worden. Om het voorstel uit het parlement te houden, ging de oppositie over op uitsteltactieken zoals het indienen van moties over niet-verwante onderwerpen.

Een gevecht in het Turkse Parlement tussen leden van de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de regerende AKP van president Recep Tayyip Erdogan.
Een gevecht in het Turkse Parlement tussen leden van de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de regerende AKP van president Recep Tayyip Erdogan.
© Reuters

Voordat het debat over het wetsvoorstel donderdag 19 februari begon, verzetten de oppositiepartijen zich dan ook gedurende meer dan drie uur, zo bericht The Guardian. Verhitte discussies tussen beide kampen escaleerden echter en de parlementsleden gingen met elkaar op de vuist.

‘Ik zet strijd voort’

Orhan Duzgun van de oppositiepartij CHP viel van de trap. Volgens de Britse krant zei de man dat hij niet naar de dokter zou gaan: ‘Het is goed. Ik blijf hier en zet de strijd voort.’

Het is de tweede keer dat het parlement in gevechten ontaardt. Twee dagen eerder, op dinsdag, raakten vijf leden gewond, twee van hen hadden verwondingen aan het hoofd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content