Video: Oppositie hardhandig uit Zuid-Afrikaans parlement verwijderd

De Zuid-Afrikaanse oppositiepartij Economic Freedom Fighters in de clinch met de veiligheidsdiensten © .

Oppositieleden die vragen stelden bij het corruptieschandaal rond Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma zijn hardhandig uit het parlement gewerkt.

In het Zuid-Afrikaans parlement is een knokpartij losgebarsten tussen leden van oppositiepartij Economic Freedom Fighters (EFF) en de veiligheidsdiensten. 20 oppositieleden werden hardhandig uit het parlement gewerkt, nadat ze Zuma hadden belet te spreken en schreeuwden naar parlementsvoorzitter Baleka Mbete, zo schrijft AfricaNews.com.

Net voor de linkse parlementsleden – gekleed in hun uniform: een rode overall – buiten gegooid werden, riepen ze nog dat het Zuma was die moest verwijderd worden. ‘Hij heeft zijn eed gebroken. Hij moet eruit’, klonk het. Buiten sprak de leider van de fractie, Julius Malema, harde taal: ‘Ze moeten weten dat als ze geweld gebruiken, wij met geweld zullen antwoorden. We zijn niet bang.’

De spanning stijgt in Zuid-Afrika rond president Zuma. De druk op hem om op te stappen neemt toe, ook vanuit zijn eigen partij, African National Congress (ANC). Het ANC is de partij waarmee Zuid-Afrikaans icoon Nelson Mandela aan de macht kwam. Op vandaag wordt de partij echter geplaagd door corruptieschandalen. Het ANC blijft grotendeels achter Zuma staan, ook al rijgt hij de schandalen aan elkaar.

De laatste maanden kwam hij in opspraak omdat hij met regeringsgeld erg dure verbouwingswerken aan zijn privéwoonst liet uitvoeren. Zuma ontsloeg in december vorig jaar op amper vier dagen tijd twee ministers van Financiën, wat een nefaste economische impact had. De Zuid-Afrikaanse munt, de rand, stortte in. Pas nog kreeg die een extra klap omdat uitkwam dat de huidige minister van Financiën Pravin Gordhan zou opgepakt worden door the Hawks, een politie-eenheid die onze Zuma’s controle zou staan. Gordhan wordt gerespecteerd, aldus AfricaNews, en zou onder druk van ANC-veteranen die bezorgd zijn om de economische toestand, benoemd zijn.

Het EEF kondigde eerder aan dat het Zuma niet meer zal laten spreken in het parlement omdat ze hem niet langer erkennen als president, aangezien hij in twee rechtszaken verwikkeld is. Deze parlementaire chaos heeft plaats in de context van de lokale verkiezingen in augustus. Sommige waarnemers menen dat Zuma de laatste drie jaren van zijn laatste termijn niet zal kunnen uitdoen als het ANC fors verliest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content