Super Mario doet meteen denken aan het videospelletje van Nintendo waarin het kleine ventje allerlei hindernissen moet overwinnen, met op de achtergrond vrolijke deuntjes. De Syriër Samir al-Mutfi (een pseudoniem) heeft nu een, minder vrolijke, parodie ontwikkeld. Het hoofdpersonage van de 29-jarige man moet namelijk geen vliegende paddenstoelen trotseren, wel probeert het heelhuids van Syrië tot in Europa te geraken. Op zijn weg komt hij smokkelaars, wilde golven en vijandige grensagenten tegen.

Volgens al-Mutfi, die zelf een vluchteling is en momenteel in Turkije verblijft, is het leven van een vluchteling vergelijkbaar met dat van Mario. 'Je moet geld verzamelen om de overtocht te kunnen betalen', vertelt hij aan BBC Trending.

Door middel van humor wil hij de pijn van zijn landgenoten verzachten. 'Veel van mijn vrienden zijn intussen naar Europa gevlucht. Door met hen in contact te blijven, heb ik een goed beeld van hoe zo'n vluchtroute eruitziet en welke gevaren ze inhoudt.'

'Vijf maanden geleden is mijn beste vriend verdronken tussen Turkije en Griekenland. 'De motor van zijn boot ontplofte. Zijn leed was een inspiratiebron voor de video', vertelt al-Mutfi. 'Ik gebruik Super Mario als hoofdfiguur, omdat hij een internationaal begrip is. Overal ter wereld is hij gekend.' (AVE)

Super Mario doet meteen denken aan het videospelletje van Nintendo waarin het kleine ventje allerlei hindernissen moet overwinnen, met op de achtergrond vrolijke deuntjes. De Syriër Samir al-Mutfi (een pseudoniem) heeft nu een, minder vrolijke, parodie ontwikkeld. Het hoofdpersonage van de 29-jarige man moet namelijk geen vliegende paddenstoelen trotseren, wel probeert het heelhuids van Syrië tot in Europa te geraken. Op zijn weg komt hij smokkelaars, wilde golven en vijandige grensagenten tegen. Volgens al-Mutfi, die zelf een vluchteling is en momenteel in Turkije verblijft, is het leven van een vluchteling vergelijkbaar met dat van Mario. 'Je moet geld verzamelen om de overtocht te kunnen betalen', vertelt hij aan BBC Trending. Door middel van humor wil hij de pijn van zijn landgenoten verzachten. 'Veel van mijn vrienden zijn intussen naar Europa gevlucht. Door met hen in contact te blijven, heb ik een goed beeld van hoe zo'n vluchtroute eruitziet en welke gevaren ze inhoudt.' 'Vijf maanden geleden is mijn beste vriend verdronken tussen Turkije en Griekenland. 'De motor van zijn boot ontplofte. Zijn leed was een inspiratiebron voor de video', vertelt al-Mutfi. 'Ik gebruik Super Mario als hoofdfiguur, omdat hij een internationaal begrip is. Overal ter wereld is hij gekend.' (AVE)