Video-moordenaar: ik heb het gedaan, maar ben niet schuldig

Magnotta, in een rechtbankschets © Reuters

Porno-acteur Luka Magnotta, die ervan beschuldigd wordt een 33-jarige Chinese student te hebben vermoord in Montréal, Canada, en de beelden van de moord via het internet te hebben verspreid, heeft via zijn advocaat bij het begin van zijn rechtszaak toegegeven dat hij de feiten heeft gepleegd. Maar hij pleit toch onschuldig.

Dat hij onschuldig zou pleiten had Magnotta eerder aangekondigd, maar bij de opening van het proces in Montréal werd gepreciseerd dat hij en zijn advocaten de feiten niet betwisten, en hierover niet van mening verschillen met de aanklager.

Hem worden vijf dingen ten laste gelegd: moord van de student, lijkschennis, publicatie van obsceen materiaal (onder meer de videobeelden van de moord), versturen met de post van obsceen materiaal, en crimineel lastigvallen van eerste minister Harper en andere politici.

Magnotta beweert nu dat hij door een mentale ziekte, schizofrenie, die ook zijn vader trof, niet verantwoordelijk kan gesteld worden voor de hem ten laste gelegde daden.

De rechter zei dat experten de draagwijdte van de ziekte voor de rechtbank zouden bespreken, maar dat het uiteindelijk aan de jury zou zijn om een oordeel te vellen.

De beschuldigde werd een maand voor de feiten door een psychiater onderzocht, maar die kwam niet tot een welbepaalde diagnose.

Mediacircus

Het proces loopt in een relatief kleine rechtszaal, die bijvoorbeeld maar twee plaatsen biedt aan nabestaanden van het slachtoffer, in eerste instantie aan zijn vader en diens tolk.

Er werd gevreesd dat het proces een wereldwijd mediaevenement, een mediacircus, zou worden en de juridische autoriteiten doen in ieder geval hun best om het showelement tot een minimum te beperken. Er zijn geen foto’s of camera’s in de rechtszaal. “Voor ons is dit een zaak als een andere”, aldus een verantwoordelijke.

Dat er zoveel belangstelling voor de moord was en is, komt door de gruwel en de koelbloedige planning ervan.

Magnotta had de moord lang op voorhand op websites en in mails aangekondigd, ze op video vastgelegd, de video’s verspreid en de lichaamsdelen van zijn slachtoffer onder meer naar de belangrijkste politieke partijen van Canada gestuurd.

Hij vluchtte na zijn daad naar Parijs, en werd uiteindelijk in Duitsland gearresteerd.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content