Video: Kinderen zeggen sorry voor terreur: ‘ik vind mezelf een boef, omdat jij het zegt’

© YouTube
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

‘Sorry, sorry, sorry, sorry, sorry’, zo verontschuldigt een kind zich voor terreurdaden van anderen in de video van filmmaker en journalist Abdelkarim El-Fassi. ‘Ik accepteer niet, dat mijn neefje zich in 2030 nog steeds zal moeten verantwoorden voor zaken waar hij niets aan kan doen’, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Ik zeg ook steeds ‘dat is niet zo’, maar ze blijven het toch denken’, zo vertelt een jongen over hoe hij geassocieerd wordt met terrorisme. Een probleem dat filmmaker en journalist Abdelkarim El-Fassi met een video onder de aandacht wil brengen.

Praten bevolkingsgroepen al jaren collectief schuldgevoel aan

‘Ik heb me nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld bij het regisseren van een video’, schrijft El-Fassi op sociaal netwerk Facebook. Dat kan haast niet anders: in het filmpje vergelijken ouders hun kinderen met Syriëstrijders, Anders Breivik en de terroristen verantwoordelijk voor de aanslagen in Parijs. En de kinderen moeten hun excuses aanbieden en afstand nemen van die gruweldaden.

Ook critici hebben het moeilijk met de werkwijze van El-Fassi. Zo beschuldigen sommigen hem er volgens NOS van kinderen te hebben ‘misbruikt’ voor zijn doel. Een redenering waar de filmmaker het niet helemaal mee eens is: ‘Ja, wat je ziet is onethisch en pedagogisch onverantwoord. Maar toch passen we dat al jaren toe op macroniveau en praten we bevolkingsgroepen al jaren een collectief schuldgevoel aan’, verklaart hij op Facebook.

De kinderen in de video werden aangemeld door de ouders zelf na een oproep. Binnen een uur waren er 40 reacties, weet El-Fassi op NOS. Hij legt nog uit dat de kinderen werd duidelijk gemaakt, dat het niet echt was.

‘Wantrouwen en angst’

‘Niet echt’, maar reacties van kinderen in het filmpje choqueerden El-Fassi, getuigt hij op de Nederlandse nieuwssite: ‘de jongens in de video maken dit soort dingen echt mee. Ze worden zo jong al geassocieerd met terroristische aanslagen.’

‘Ik accepteer niet dat mijn neefje Hamza, die ook in het filmpje te zien is, zich in 2030 nog steeds moet verantwoorden voor zaken waar hij niets aan kan doen’, gaat de filmmaker voort op Facebook. ‘Hij is inmiddels een derde generatie Nederlandse Marokkaan. Er is geen enkele rechtvaardiging om hem anders te behandelen dan zijn autochtone leeftijdsgenoten. En hem en zijn generatiegenoten op te zadelen met een last die voortkomt uit uw wantrouwen en angst. Er is geen enkele reden om hem niet in de eerste plaats te zien als een individu, een Nederlandse staatsburger.’

Niet dat er iets mis is met het afstand nemen van gruwelijke acties, verduidelijkt El-Fassi op NOS. Maar, dat moet volgens hem een eigen keuze zijn.

Met de video en bijhorende hashtag #LetsUnite wil El-Fassi in elk geval een boodschap van eenheid overbrengen. ‘Zullen we vanaf nu een gemeenschappelijke taal achterlaten voor de komende generatie?’, besluit hij.

Partner Content