Na de aanslagen in Parijs waren de meeste wereldleiders het er unaniem over eens: de verantwoordelijke (terreurgroep IS) moet bestreden worden. Maar over hoe dat moet gebeuren en wie er de macht in Syrië (en Irak) in handen moet krijgen, bestaat minder eensgezindheid.

De oorlog in Syrië en Irak is veel ruimer dan IS, de terreurgroep is onder meer een product van de Syrische burgeroorlog die voortvloeide uit de protesten tegen president Bashar al-Assad in 2011. Om de huidige oorlog te vatten is het volgens VOX belangrijk om de begrijpen hoe deze tot stand is gekomen en welke gebeurtenissen de afgelopen vier jaar meer olie op het vuur gooiden. Daarom maakte de nieuwszender een verhelderend filmpje waarin ze het ontstaan van het conflict uitlegt en de verschillende actoren (en hun agenda) belicht.

'IS verscheen pas na enkele jaren op het toneel en is dus niet de oorzaak van het conflict, maar wel een gevolg', aldus journalist Max Fisher. 'De strijd tussen het Syrische leger en de rebellen, verklaart deels waarom IS op relatief korte tijd zoveel land kon innemen.'

Iets wat ook duidelijk naar voor komt, is hoeveel verschillende landen betrokken zijn bij het conflict. En dat zij niet allemaal dezelfde redenen hebben om te strijden. Deze internationale contradicties verklaren ook waarom een oplossing zo moeilijk ligt en vredesonderhandelingen nauwelijks vooruitgang boeken.

Het Russische vliegtuig dat gisteren nog werd neergehaald door Turkije, toont opnieuw hoe landen die allebei strijden tegen IS, tegelijkertijd tegenover elkaar staan. Zowel Turkije, als Rusland streeft naar meer macht in de regio. Voor Turkije is het bovendien onaanvaardbaar dat al-Assad aan de macht blijft in Syrië. Rusland daarentegen doet er alles aan om zijn bondgenoot in het zadel te houden. (AVE)

Na de aanslagen in Parijs waren de meeste wereldleiders het er unaniem over eens: de verantwoordelijke (terreurgroep IS) moet bestreden worden. Maar over hoe dat moet gebeuren en wie er de macht in Syrië (en Irak) in handen moet krijgen, bestaat minder eensgezindheid. De oorlog in Syrië en Irak is veel ruimer dan IS, de terreurgroep is onder meer een product van de Syrische burgeroorlog die voortvloeide uit de protesten tegen president Bashar al-Assad in 2011. Om de huidige oorlog te vatten is het volgens VOX belangrijk om de begrijpen hoe deze tot stand is gekomen en welke gebeurtenissen de afgelopen vier jaar meer olie op het vuur gooiden. Daarom maakte de nieuwszender een verhelderend filmpje waarin ze het ontstaan van het conflict uitlegt en de verschillende actoren (en hun agenda) belicht.'IS verscheen pas na enkele jaren op het toneel en is dus niet de oorzaak van het conflict, maar wel een gevolg', aldus journalist Max Fisher. 'De strijd tussen het Syrische leger en de rebellen, verklaart deels waarom IS op relatief korte tijd zoveel land kon innemen.' Iets wat ook duidelijk naar voor komt, is hoeveel verschillende landen betrokken zijn bij het conflict. En dat zij niet allemaal dezelfde redenen hebben om te strijden. Deze internationale contradicties verklaren ook waarom een oplossing zo moeilijk ligt en vredesonderhandelingen nauwelijks vooruitgang boeken. Het Russische vliegtuig dat gisteren nog werd neergehaald door Turkije, toont opnieuw hoe landen die allebei strijden tegen IS, tegelijkertijd tegenover elkaar staan. Zowel Turkije, als Rusland streeft naar meer macht in de regio. Voor Turkije is het bovendien onaanvaardbaar dat al-Assad aan de macht blijft in Syrië. Rusland daarentegen doet er alles aan om zijn bondgenoot in het zadel te houden. (AVE)