VIDEO: Amerikaanse vakbondsman slaat Fox News-medewerker

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Bij vakbondsprotesten in de VS-staat Michigan vielen er rake klappen tussen een betoger en een medewerker van de rechtse nieuwszender Fox News. De beelden zorgen voor opschudding in de VS.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het opstootje kwam er bij vakbondsprotesten dinsdag in Lansing, de hoofdstad van Michigan. Meer dan twaalfduizend vakbondsmilitanten betoogden daar voor het deelstaatsparlement tegen een wet die hun syndicale rechten sterk zou inperken.

Middenin die mensenzee stond een tent van Americans for Prosperity, een conservatieve groep die ijvert tegen de vakbonden en sinds 2009 ook achter heel wat Tea Party-groepen zat. De figuren achter Americans for Prosperity zijn de gebroeders Charles en David Koch. Dat zijn de schatrijke industriëlen die tijdens afgelopen verkiezingscampagne tientallen miljoenen dollars uitgaven om Barack Obama uit het Witte Huis te krijgen.

Vlak voor die tent kreeg Fox News-commentator en komiek Steven Crowder behoorlijk wat klappen van een uit de kluiten gewassen betoger.

Vakbondstuig

Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk. De video is in ieder geval gemonteerd, maar het heeft er alle schijn van dat de vakbondsman als eerste uithaalt. Crowder beweert zelfs dat iemand dreigde om hem neer te schieten.

Op Fox News was de video woensdag de hele dag te zien. Daar werd geklaagd dat “vakbondstuig” de medewerkers van de zender mishandeld had.


De vakbondsprotesten draaiden om een zogenaamde ‘Right to Work’-wet, die de Republikeinse meerderheid in het deelstaatsparlement deze week onaangekondigd en op recordtempo doorvoerde. Die moet de macht van de vakbonden inperken.

Conservatieve voorstanders stellen dat Right to Work-wetgeving ervoor zorgt dat bedrijven makkelijker mensen kunnen aanwerven, wat de economie ten goede zou komen. Tegenstanders noemen dat een drogreden. Volgens hen gaat het er vooral om de politieke macht van de vakbonden – en bijgevolg de Democratische partij – te breken.

De vakbonden zijn de grootste sponsors en leveranciers van voetvolk voor Democratische verkiezingscampagnes. Breek hen en je breekt de Democraten, redeneert links. Feit is: Right to Work-wetten worden steevast doorgevoerd in staten waar Republikeinen aan de macht zijn.

Michigan is de 24ste Amerikaanse staat die een Right to Work-wet aanneemt, maar het is wel de meest opvallende. Michigan is de staat van Detroit en de auto-industrie en zodoende één van de bakermatten van het Amerikaanse syndicalisme.

Ideologische loopgravenoorlog
Crowder kwam er met de schrik vanaf. “Als ik me verdedigd had na die laffe klap, zouden ze me daar letterlijk vermoord hebben”, zei hij aan de conservatieve radiopersoonlijkheid Dana Loesch. Ze zouden me letterlijk uit elkaar gescheurd hebben.”

Een andere video vertelt echter een ander verhaal. Daar heeft het er alle schijn van dat de man met het vuurwapen niet één van de demonstranten was, maar iemand in de AFP-tent. In die versie zijn het de vakbondslui die bedreigd worden en niet andersom. Niet toevallig was het de linkse website The Huffington Post die daarmee uitpakte.

Het incident is weer maar eens munitie in de ideologische loopgravenoorlog tussen links en rechts in de VS. Die is na Barack Obama’s klinkende verkiezingsoverwinning absoluut niet gaan liggen.

De vakbonden protesteerden overigens voor niets. De Right to Work-wet werd dinsdag goedgekeurd door het deelstaatsparlement van Michigan en dezelfde dag nog ondertekend door de Republikeinse gouverneur Rick Snyder.


Partner Content