Vice-president Biden over remedie tegen geweld: ‘Inclusiviteit! Inclusiviteit! Inclusiviteit!’

Rudi Rotthier

Tijdens zijn openingstoespraak van een driedaagse top over gewelddadig extremisme, waarop ook de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte is uitgenodigd, pleitte de Amerikaanse vice-president Joe Biden voor “inclusiviteit. Deel uitmaken van het geheel houdt jongeren weg van radicalisme”.

De top krijgt in de VS onder meer aandacht omdat de enen vinden dat hij “vrees en haat” tegenover moslims versterkt, terwijl anderen, vooral Republikeinen, Het Witte Huis kwalijk nemen dat ?de woorden islam en moslim niet uitdrukkelijk op de uitnodiging voorkomen, daar waar de aanleiding voor de bijeenkomst de recente aanslagen in Parijs zijn.

Joe Biden liet die discussie grotendeels onaangeroerd terwijl hij de 40-45 deelnemers aan de top toesprak. Daarbij behalve Bonte ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en vertegenwoordigers uit Boston, Minneapolis en Los Angeles.

De VS, aldus Biden, “hebben gewoon veel meer ervaring. We zijn een natie van migranten, en onze sterkte is dat we een smeltkroes zijn.” In Europa, ging hij verder, is migratie een recenter fenomeen.

“Brussel, heel Europa, probeert wegwijs te worden” (in de problematiek van gewelddadige extremisme). Maar, zo voegde hij toe, de VS willen ook leren van de anti-terreurinspanningen in Europa.

“We hebben antwoorden nodig die verder gaan dan een militair antwoord” of “dan surveillantiecamera’s”.

‘Angst en wrok’

De top zal zich ook buigen over een effectief antwoord op de klaarblijkelijk aanlokkelijke internetboodschappen van extremisten. Biden ging daarop in: “Maatschappijen”, aldus de vice-president, “moeten een positief alternatief bieden voor extremistische groepen, een alternatief dat de aanspraken van terroristen op angst, isolatie en wrok onderuit halen”.

In Boston, Los Angeles en Minneapolis zijn er pilootprogramma’s gestart waarin religieuze leiders, politie, welzijnswerkers en actiegroepen betrokken worden bij de strijd tegen extremisme.

“De belangrijkste les die we geleerd hebben, en we brengen ze niet altijd in de praktijk, is dat inclusiviteit belangrijk is. Sta me toe dat te herhalen: inclusiviteit is belangrijk, inclusiviteit is belangrijk. Deel uitmaken van het geheel is wat een samenleving bindt.”

Vandaag wordt president Obama op de top verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content