Verzwakte Romney ‘wint’ Super Tuesday met 6 staten tegen 3 voor Santorum

Uit voorlopige resultaten lijkt Mitt Romney de winnaar te worden van Super Tuesday. Maar hij komt niet als echte leider van de Republikeinen uit de strijd: daarvoor scoort Rick Santorum te goed.

De voorlopige kiesresultaten van Super Tuesday, de dag waarop in 10 staten tegelijk voorverkiezingen en caucussen of partijbijeenkomsten gehouden wordt, raken bekend en wijzen op een overwinning voor Mitt Romney, de favoriet en voorkeurskandidaat van het Republikeinse partijestablishment.

De tien staten waar gestemd werd zijn Ohio, Tennessee, Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia, Oklahoma, Idaho, North Dakota en Alaska.

Ohio: Mitt Romney wint

Zoals verwacht zijn Mitt Romney en Rick Santorum in een nek-aan-nekrace verwikkeld geraakt in Ohio. Romney zal de strijdstaat Ohio nipt binnenhalen, zo berichten verschillende Amerikaanse media op basis van projecties. Dat is dankzij de grote stedelijke gebieden, die wat liberaler zijn.

Met 96 procent van de stemmen geteld, staat Romney op 38 procent. Santorum volgt met 37 procent. Het verschil bedraagt zowat 12.000 stemmen.

Tennessee: Rick Santorum

Rick Santorum wint in de zuidelijke staat Tennessee. Het is de eerste staat van de tien staten waar er Republikeinse voorverkiezingen waren, die aan Santorum wordt toegewezen.

De percentages: Santorum 37, Romney 28, Gingrich 24.

Georgia: Newt ‘schildpad’ Gingrich

De zege is ruim in Newt Gingrichs thuisstaat: 47, Romney volgt met 26, Santorum staat op 20.

Hij omschrijft zichzelf als de schildpad die zijn tegenstanders, de hazen, nog steeds kan verslaan. “Er nemen veel hazen deel aan de wedstrijd. Ik ben de schildpad”, zei Gingrich in Atlanta, in de staat Georgia.

Met de hazen verwijst Gingrich naar Romney en Santorum, die in de strijd om de Republikeinse investituur voorop liggen. Gingrich belooft een felle strijd in de conservatieve zuidelijke staten. Hij blijft erbij dat hij de beste kandidaat is om de Democraat en huidig president Barack Obama te verslaan tijdens de presidentsverkiezingen in november.

Gingrich mikt nu nog op andere zuidelijke en ultraconservatieve staten als Alabama. Volgens Bart Kerremans, professor internationale relaties en Amerikaanse politiek aan de KU Leuven, mag Gingrich het echter vergeten als conservatieve leider uit de strijd te komen. “Super Tuesday draaide misschien vooral daarrond: wie zou als conservatieve leider, tegenover Romney, uitkomen. Dat lijkt nu wel duidelijk Rick Santorum te zijn”, aldus de professor op de VRT-radio.

Massachusetts: Mitt Romney

Niet onverwacht, maar wel een opluchting voor Romney: verlies in de staat waar hij nog gouverneur was, zou een regelrechte blamage geweest zijn. Romney rijft 72 procent binnen, Santorum 12 en Ron Paul 10.

Vermont: Mitt Romney

Romney is goed voor 40 procent. Tweede plaats is voorlopig voor Ron Paul met 25 procent, kort gevolgd door Santorum met 23.

Virginia: Mitt Romney

Romney staat op 60 procent, Ron Paul op 40.

Oklahoma: Rick Santorum

Santorum: 34 procent. Romney: 28 procent en Gingrich 27.

Idaho: Mitt Romney

Romney haalt 69 procent, Ron Paul 12.

North Dakota: Rick Santorum

Santorum wint met 40 procent, Paul volgt met 28 procent en Romney haalt brons met 24 procent.

Alaska: Mitt Romney

Na het tellen van 86 procent van de stemmen staat Romney volgens Amerikaanse media met 33 procent aan de leiding, voor Santorum, die uitkomt op 29
procent. De Texaanse Paul behaalt 24 procent en Newt Gingrich strandt op 14 procent.

Romney: ‘Klaar om Republikeinen te leiden’

De voormalige gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, heeft verklaard klaar te zijn om de leiding te nemen voor de Republikeinse partij en haar bij de presidentsverkiezingen in november de overwinning te bezorgen.

“Ik sta klaar om de partij te leiden en onze natie naar welstand te voeren”, zei Romney tijdens een speech in Boston. “Ik zal de nominatie krijgen”, klonk het vol vertrouwen.

Santorum viert ‘gouden medailles’

De ultraconservatieve Santorum heeft alvast zijn drie zeges gevierd. Hij is door Amerikaanse media uitgeroepen tot winnaar in Tennessee, Oklahoma en North Dakota.

“Deze avond is een grote avond; er staan veel staten op het spel. We zullen er enkele winnen, we zullen er andere verliezen”, zei Santorum voor zijn fans in Steubenville, in de staat Ohio.

“We lijken op weg om minstens enkele gouden medailles en een hele hoop zilveren medailles te winnen.”

Romney – Santorum: 5 – 3

Mitt Romney staat nu dus voor op zijn belangrijkste concurrent Santorum, met vijf tegen drie staten op zak. Zo blijkt uit de prognoses van de Amerikaanse media.

Het lijkt er in ieder geval op dat Super Tuesday geen duidelijke winnaar zal opleveren en dat de strijd om de Republikeinse investituur nog lang niet beslecht is. Dat kan de al verzwakte Republikeinse partij nog meer schaden in de strijd tegen Barack Obama.

Wie kan Obama verslaan?

De Republikeinse partij is erg verdeeld en dat kan hen parten spelen. Dat er vier kandidaten waren, naast Romney, Santorum en Gingrich ging Ron Paul ook nog lang mee in de race, was niet zozeer het probleem. Wel dat die vier kandidaten voor drie of vier (Santorum en Gingrich liggen niet zo heel ver uit elkaar) verschillende Republikeinse partijen stonden.

Die verdeeldheid kan in het voordeel van zittend president Obama spelen. Dat de Republikeinse voorverkiezingen nog even doorduren, zonder duidelijke leider op te leveren, zou de Grand Old Party verzwakken. Echter: het kan ook de aandacht weghouden van de Democraten, waardoor Obama niet, of weinig, aan bod komt.

Obama, hoewel bevoordeeld als zittend president, zal vooral op de Amerikaanse economie afgerekend worden, zo meent professor Kerremans. “Obama’s populariteit stijgt zachtjes, en de werkloosheid daalt licht. Als die tendens zich doorzet, dan zal hij het niet al te moeilijk hebben tegen de Republikeinen.” Zeker voor Romney, die als zakenman de kaart van de economie trekt, gaat dan een belangrijk argument in rook op.

Electability

Officiële volledige cijfers zijn er nog in geen enkele van de tien staten. De tien staten vertegenwoordigen meer dan 400 afgevaardigden. Een kandidaat heeft er 1.144 nodig om de Republikeinse investituur binnen te rijven en het in november bij de presidentsverkiezingen op te nemen tegen de Democratische president Barack Obama.

Niet alleen omwille van het aantal te winnen afgevaardigden is Super Tuesday zo belangrijk. Ook omdat de tien staten zo divers zijn dat ze een goede doorsnede vormen van de VS. Wie wint op Super Tuesday bewijst dus zijn of haar electability, of verkiesbaarheid. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content