‘Verzoening Egypte zal tijd vergen’ (Reynders)

Er is nog een lange weg af te leggen voor de situatie in Egypte weer kan normaliseren, concludeert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na zijn bezoek aan Caïro.

Er is nog een lange weg af te leggen voor de situatie in Egypte weer kan normaliseren. De verzoening wordt niet makkelijk, concludeert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na zijn bezoek van twee dagen aan Caïro.

Reynders had onder meer ontmoetingen met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, met de secretaris-generaal van de Arabische Liga en met de adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij bracht er het standpunt van de Europese Unie en van ons eigen land over. “De verzoening zal tijd vergen”, concludeert de minister. “De gebeurtenissen zijn pijnlijk.”

Volgens een officiële balans vielen sinds de afzetting van president Mursi al meer dan duizend doden.

“We zijn hier niet gekomen om lessen te geven”, voegt Reynders eraan toe. “Wij Europeanen moeten ons herinneren dat het ook tijd heeft gekost om onze eigen problemen op te lossen. We moeten die ervaring delen.”

Volgens Reynders is het uitermate belangrijk dat “de macht in handen is van afgevaardigden van de burgers die de democratische regels aanvaarden”. De verschillende politieke spelers moeten een aantal waarden aannemen voor een nieuwe stemming, om te vermijden dat men zou verglijden in “principiële verkiezingen”.

Wat betreft het negatieve reisadvies voor Egypte, zei Reynders dat “je niet kan zeggen dat alles goed gaat en dat de toeristen mogen komen terwijl de noodtoestand is afgekondigd”.
Betogers in Brussel

Ondertussen hebben aan het Brusselse Schumanplein een 650-tal mensen betoogd tegen het optreden van de legerleiding in Egypte.

Een eerdere betoging op het Luxemburgplein tegen de Moslimbroeders in Egypte, verzamelde volgens politie en organisatoren een tachtigtal manifestanten uit België, Nederland en Frankrijk.

“We willen de Europese Unie waarschuwen voor de organisatie van de Moslimbroeders”, zegt Mourad Samy, een van de organisatoren. “Zij steunen het terrorisme en zijn geen democratische organisatie. De EU moet stoppen met hen te ontzien, duidelijk standpunt innemen tegen hen en het echte democratiseringsproces in Egypte steunen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content