Verwarring over Israëlische deal met UNHCR om vluchtelingen te hervestigen

03/04/18 om 01:29 - Bijgewerkt om 01:26

Bron: Belga

Een paar uur nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een overeenkomst met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR had voorgesteld, over de hervestiging van zestienduizend Afrikaanse vluchtelingen, schort hij die weer op. Netanyahu deed dat maandagavond via Facebook.

Verwarring over Israëlische deal met UNHCR om vluchtelingen te hervestigen

Premier Benjamin Netanyahu van Israël, tijdens een persconferentie op 2 april 2018. © REUTERS

De overeenkomst hield in dat de zestienduizend migranten, die uit Soedan en Eritrea afkomstig zijn, binnen vijf jaar in andere landen hervestigd worden. Omgekeerd zouden zestienduizend migranten in het land blijven en een 'officiële status' verkrijgen. Maar nu schreef Benjamin Netanyahu dat hij eerst met de inwoners van het zuiden van Tel Aviv wil praten. Daarna komt er een nieuwe evaluatie van het plan.

De inwoners van het stadsdeel hadden geklaagd over de UNHCR-deal. Veel van de vluchtelingen wonen er al. Uit een bericht van de krant Haaretz blijkt dat ook leden van de religieus-rechtse regering van Netanyahu scherpe kritiek hadden. Mogelijke opvanglanden waren volgens Netanyahu Duitsland, Canada en Italië. Maar de hulporganisatie stelde 's avonds duidelijk dat er met deze landen daarover geen afspraken bestaan.

Bronnen binnen UNHCR zeggen dat de vluchtelingenorganisatie nu eerst voor opvangplaatsen in het buitenland wil zorgen. Volgens UNHCR gaat het geannuleerde akkoord over ongeveer 39.000 migranten. De religieus-rechtse regering beschouwt ze als illegale immigranten en noemt ze simpelweg 'indringers'. Slechts in uitzonderlijke gevallen keurt de overheid asielaanvragen goed.

De Israëlische regering kondigde aan de mensen uit te wijzen naar derde landen in Afrika. Tot eind maart krijgen ze de mogelijkheid vrijwillig af te reizen. Israël bood hen daarvoor omgerekend 2.800 euro. Daarna dreigt de gevangenis.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken deelde mee dat het niet op de hoogte is van concrete vragen om in Israël verblijvende vluchtelingen als onderdeel van het UNHCR-hervestigingsprogramma op te vangen. Duitsland is zijn humanitaire verplichtingen, ook door de opname van dergelijke vluchtelingen, al 'uitvoerig nagekomen en zal dat ook in de toekomst blijven doen'. Een woordvoerder van de Duitse ambassade in Israël meldde dat van 2014 tot 2018 ruim 9.600 vluchtelingen als onderdeel van het UNHCR-programma opgevangen zijn door Duitsland.

Ook het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt tegen dat er een dergelijk akkoord met UNHCR bestaat. De diensten van Netanyahu hadden verklaard dat het akkoord ervoor zou zorgen dat het de komende vijf jaar niet langer nodig is om 'de politiek van de gedwongen uitwijzingen naar derde staten voort te zetten'.

De regering probeerde het oorspronkelijke plan te realiseren, klonk het. 'Maar onder druk van het gerecht en vanwege politieke moeilijkheden aan de kant van de derde staten was het nodig een andere oplossing te vinden.'

De overeenkomst met UNHCR is wél in overeenstemming met het internationale recht. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International Israel hadden de overeenkomst verwelkomd. Duizenden Israëli's kwamen de voorbije weken op straat om te protesteren tegen de uitzetting van de vluchtelingen. Overlevenden van de Holocaust riepen de regering op om zich, de geschiedenis van het eigen volk indachtig, menselijk op te stellen.

ידידים יקרים, אני קשוב אליכם כמו תמיד. ראשית, אני מבקש שתבינו את השתלשלות הדברים: בשנתיים האחרונות פעלתי מול רואנדה...

Geplaatst door ‎Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו‎ op maandag 2 april 2018

Onze partners