Vertrouweling Erdogan officieel aangesteld als nieuwe voorzitter van Turkse AKP

© Reuters

Binali Yildirim is zondag officieel verkozen tot de nieuwe voorzitter van de heersende Turkse islamistische-conservatieve AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Yildirim was al minister van Transport en wordt aanzien als een vertrouweling van de president. Hij is de vervanger van Ahmet Davutoglu en komt zo aan het hoofd te staan van de Turkse regering. Yildirim kreeg 1.405 stemmen achter zijn naam, zes stemmen waren ongeldig.

De 60-jarige Yildirim was de enige kandidaat om de aftredende premier Davutoglu op te volgen die twee weken geleden zijn vertrek aankondigde.

Erdogan-aanhangers hadden Davutoglu beticht van gebrek aan loyaliteit. Ze beschuldigen hem er ook van zich niet voldoende te engageren voor het door Erdogan nagestreefde presidentieel systeem in Turkije. Davutoglu stond sinds 2014 aan het hoofd van de AKP en won met die partij de verkiezingen van vorig jaar op overtuigende wijze.

De nominatie van Yildirim kwam donderdag een dag voor de geplande stemming in het parlement over een initiatief van de AKP, om de onschendbaarheid van meer dan een kwart van de afgevaardigden af te nemen. Die stap is vooral gericht tegen de fractie van de pro-Koerdische HDP. Erdogan beticht de HDP-parlementsleden ervan de “verlengde arm” van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK te zijn. Erdogan heeft uitdrukkelijk opgeroepen hun immuniteit op te heffen.

De eenmalige opheffing van de onschendbaarheid van 138 afgevaardigden moet via een tijdelijke grondwetswijziging gebeuren. Daarvoor is een tweederdemeerderheid van 367 van de 550 afgevaardigden noodzakelijk. Tijdens de stemming op vrijdag heeft het parlement met een tweederdemeerderheid Erdogan gevolgd. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content