Italië is geschokt door de erbarmelijke manier waarop de vluchtelingen in het opvangcentrum op het eiland Lampedusa worden behandeld. Televisiezender RAI toonde beelden van migranten die in de koude naakt tegen een muur moeten gaan staan om besproeid te worden met water. De Europese Commissie reageert verontwaardigd en dreigt met sancties tegen Rome.

Premier Enrico Letta veroordeelde de praktijken die op de beelden te zien zijn. Hij wil dat er duidelijkheid komt over wie verantwoordelijk is voor de wanpraktijken. De Italiaanse regeringsleider beloofde een "grondig" onderzoek en een straf voor de verantwoordelijken.

Inbreukprocedure

"De beelden zijn verschrikkelijk en onaanvaardbaar", reageerde eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström in een persbericht. "We hebben al onderzoeken gestart naar de betreurenswaardige omstandigheden in vele Italiaanse detentiecentra, ook in Lampedusa, en we zullen niet aarzelen om een inbreukprocedure te starten om ervoor te zorgen dat de EU-normen en -verplichtingen volledig nageleefd worden", klonk het nog.

Volgens de krant Corriere de la Sera zouden de migranten besmet zijn met schurft. (Belga/AVE)

Italië is geschokt door de erbarmelijke manier waarop de vluchtelingen in het opvangcentrum op het eiland Lampedusa worden behandeld. Televisiezender RAI toonde beelden van migranten die in de koude naakt tegen een muur moeten gaan staan om besproeid te worden met water. De Europese Commissie reageert verontwaardigd en dreigt met sancties tegen Rome.Premier Enrico Letta veroordeelde de praktijken die op de beelden te zien zijn. Hij wil dat er duidelijkheid komt over wie verantwoordelijk is voor de wanpraktijken. De Italiaanse regeringsleider beloofde een "grondig" onderzoek en een straf voor de verantwoordelijken. "De beelden zijn verschrikkelijk en onaanvaardbaar", reageerde eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström in een persbericht. "We hebben al onderzoeken gestart naar de betreurenswaardige omstandigheden in vele Italiaanse detentiecentra, ook in Lampedusa, en we zullen niet aarzelen om een inbreukprocedure te starten om ervoor te zorgen dat de EU-normen en -verplichtingen volledig nageleefd worden", klonk het nog. Volgens de krant Corriere de la Sera zouden de migranten besmet zijn met schurft. (Belga/AVE)