Dat bleek maandag bij aanvang van een bijeenkomst met zevenentwintig in Brussel. In een gezamenlijke verklaring - die later op de dag formeel groen licht krijgt - waarschuwen ze dat de EU haar koers met sancties en maatregelen tegen het regime van president Bashar al-Assad alvast zal voortzetten.

'De beslissing ligt bij het Syrische volk, maar ik vind dat president Assad hervormingen moet doorvoeren of de macht moet afstaan', zei Brits buitenlandminister William Hague maandagochtend bij aankomst.

Nieuwe sancties

'Er zal zeker een moment komen voor nieuwe sancties', vervolgde hij, erop wijzend dat de Europese Unie al een hele reeks maatregelen nam tegen de president en zijn entourage.

De Zweed Carl Bildt zei het nog iets straffer. Voor hem is het intussen 'evident' dat 'het regime plaats moet ruimen voor een nieuw bewind'. Dit regime heeft zijn eindpunt bereikt. Het heeft zijn geloofwaardigheid en legitimiteit verloren', klonk het.

'Meer doortastendheid van Arabische Liga'

Net als zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn verwacht Bild meer doortastendheid van de Arabische Liga. 'Vanuit Brussel kunnen we geen concrete knopen doorhakken om het regime van president Assad in te wisselen, maar de Arabische Liga zou dat wel kunnen', zei Asselborn.

In de gezamenlijke verklaring met 27 klinkt het minder uitgesproken. De EU-lidstaten beklemtonen wel dat ze hun koers zullen aanhouden zolang het geweld niet stopt en democratische hervormingen uitblijven, 'inclusief de sancties tegen de verantwoordelijken en zij die betrokken zijn bij de gewelddadige repressie'. (Belga/SD)

Dat bleek maandag bij aanvang van een bijeenkomst met zevenentwintig in Brussel. In een gezamenlijke verklaring - die later op de dag formeel groen licht krijgt - waarschuwen ze dat de EU haar koers met sancties en maatregelen tegen het regime van president Bashar al-Assad alvast zal voortzetten. 'De beslissing ligt bij het Syrische volk, maar ik vind dat president Assad hervormingen moet doorvoeren of de macht moet afstaan', zei Brits buitenlandminister William Hague maandagochtend bij aankomst. Nieuwe sancties'Er zal zeker een moment komen voor nieuwe sancties', vervolgde hij, erop wijzend dat de Europese Unie al een hele reeks maatregelen nam tegen de president en zijn entourage. De Zweed Carl Bildt zei het nog iets straffer. Voor hem is het intussen 'evident' dat 'het regime plaats moet ruimen voor een nieuw bewind'. Dit regime heeft zijn eindpunt bereikt. Het heeft zijn geloofwaardigheid en legitimiteit verloren', klonk het. 'Meer doortastendheid van Arabische Liga' Net als zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn verwacht Bild meer doortastendheid van de Arabische Liga. 'Vanuit Brussel kunnen we geen concrete knopen doorhakken om het regime van president Assad in te wisselen, maar de Arabische Liga zou dat wel kunnen', zei Asselborn. In de gezamenlijke verklaring met 27 klinkt het minder uitgesproken. De EU-lidstaten beklemtonen wel dat ze hun koers zullen aanhouden zolang het geweld niet stopt en democratische hervormingen uitblijven, 'inclusief de sancties tegen de verantwoordelijken en zij die betrokken zijn bij de gewelddadige repressie'. (Belga/SD)