Verscherpte inspecties in VS voor Boeing 777 na motorperikelen, Japan weert toestellen uit luchtruim

Boeing ondervindt technische problemen bij testen op langeafstandstoestel 777x © belga

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft zondag een zogenoemde luchtwaardigheidsrichtlijn afgekondigd na de motorproblemen van een bepaald type Boeing 777 zaterdag. United Airlines houdt soortgelijke toestellen tijdelijk aan de grond, en Japan weert de toestellen uit het luchtruim.

Onderdelen van het toestel van luchtvaartmaatschappij United Airlines kwamen toen terecht in een residentiële buurt in de stad Denver, in de staat Colorado, toen een van de motoren het begaf kort na het opstijgen.

Volgens de richtlijn zijn er onmiddellijk versterkte inspecties nodig van gelijkaardige toestellen. FAA-topman Steve Dickson zegt in een persbericht dat de richtlijn geldt voor Boeing 777’s met bepaalde Pratt & Whitney PW4000-motoren. ‘Dit betekent waarschijnlijk dat sommige vliegtuigen uit dienst genomen worden.’

Brokstukken in de tuin

Volgens Dickson blijkt uit een eerste onderzoek naar het incident van zaterdag dat de ‘inspecties van de holle propellerbladen die typisch zijn voor dit type motor, dat enkel door Boeing 777-vliegtuigen gebruikt wordt, elkaar sneller moeten opvolgen’.

Het toestel dat zaterdag motorproblemen had, keerde veilig terug naar de internationale luchthaven van Denver, zegt de FAA. Er vielen geen gewonden. Vlucht 328 was op weg van Denver naar Honolulu toen het incident zich voordeed. Volgens nieuwszender CNN waren er 241 personen aan boord, onder wie 10 bemanningsleden. Politie in Broomfield, een stad 48 kilometer ten westen van de luchthaven van Denver, toonde op Twitter foto’s van grote stukken vliegtuig in de tuinen van inwoners.

Japan en United Airlines

Volgens de BBC besliste maatschappij United Airlines kort na de mededeling van de FAA om haar 24 toestellen van hetzelfde type tot nader order aan de grond te houden.

Japan verzocht alle luchtvaartmaatschappijen om toestellen van hetzelfde type, dus Boeing 777 met Pratt & Whitney PW4000-motoren, niet boven haar grondgebied te laten opereren.

Partner Content