Een verplichte inburgeringscursus voor Turken leek in strijd met afspraken tussen de Europese Unie en Turkije. Daarom werd die verplichting bijna tien jaar geleden afgeschaft. Maar de regels worden inmiddels anders gezien, meldt verantwoordelijk minister Wouter Koolmees aan het parlement.

Door de herinvoering krijgen ook Turkse nieuwkomers de kans "een goede start te maken in ons land", net als bijvoorbeeld migranten uit Marokko verplicht zijn in de burgers. De laatste jaren hebben aanzienlijk meer Turken een asielvergunning gekregen in Nederland. In 2016 bijvoorbeeld was er een mislukte staatsgreep in Turkije. Die couppoging leidde ook tot spanningen in Nederland. Verder blijken niet alle mensen met een Turkse achtergrond goed geïntegreerd.

De inburgeringsplicht voor Turken komt tegelijkertijd met de nieuwe manier van inburgering voor alle nieuwkomers, naar verwachting vanaf volgend jaar. Het wordt de taak van gemeenten om ervoor te zorgen dat migranten zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan. Nu moeten nieuwkomers nog vrijwel alles zelf regelen.

Lees ook:

- Importarmoede: 10 vragen over migratie en integratie

- Een verplicht inburgeringstraject voor Europese onderdanen? 'De wens van N-VA ligt té ver van de realiteit'

Een verplichte inburgeringscursus voor Turken leek in strijd met afspraken tussen de Europese Unie en Turkije. Daarom werd die verplichting bijna tien jaar geleden afgeschaft. Maar de regels worden inmiddels anders gezien, meldt verantwoordelijk minister Wouter Koolmees aan het parlement. Door de herinvoering krijgen ook Turkse nieuwkomers de kans "een goede start te maken in ons land", net als bijvoorbeeld migranten uit Marokko verplicht zijn in de burgers. De laatste jaren hebben aanzienlijk meer Turken een asielvergunning gekregen in Nederland. In 2016 bijvoorbeeld was er een mislukte staatsgreep in Turkije. Die couppoging leidde ook tot spanningen in Nederland. Verder blijken niet alle mensen met een Turkse achtergrond goed geïntegreerd. De inburgeringsplicht voor Turken komt tegelijkertijd met de nieuwe manier van inburgering voor alle nieuwkomers, naar verwachting vanaf volgend jaar. Het wordt de taak van gemeenten om ervoor te zorgen dat migranten zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan. Nu moeten nieuwkomers nog vrijwel alles zelf regelen. Lees ook: - Importarmoede: 10 vragen over migratie en integratie- Een verplicht inburgeringstraject voor Europese onderdanen? 'De wens van N-VA ligt té ver van de realiteit'