Brendan Dassey bekende dat hij zijn oom Steven Avery in 2005 hielp met het verkrachten en vermoorden van fotografe Teresa Halbach, in de noordelijke Amerikaanse staat Wisconsin. Beiden werden, na afzonderlijke strafprocessen, veroordeeld tot levenslange gevangenistraffen. Maar volgens rechter William Duffin legde Dassey, die 17 was en een leerachterstand had, zijn bekentenissen af na valse beloftes van de onderzoekers, die hem zeiden dat hij "niets had om zich zorgen te maken".

Daardoor zijn de bekentenissen volgens Duffin ongeldig als bewijsmateriaal.

De rechter had volgens The Daily Beast ook zware verwijten voor de advocaat van Dassey, Len Kachinsky.

"Hoewel het waarschijnlijk niet moet gezegd worden, zal ik het wel zeggen: het gedrag van Kachinsky was zowel tactisch als ethisch onverschoonbaar. Het is een zaak om een cliënt uit te leggen hoe diep de put is waar hij inzit. Maar de procureur te helpen door het gat dieper te maken is een aanfluiting van de principes van de rechtsspraak".

30 dagen

Dassey zal binnen de 30 dagen worden vrijgelaten tenzij de openbare aanklagers beslissen om opnieuw een proces te starten.

In de tiendelige serie "Making a Murderer" stelden filmmakers Moira Demos en Laura Ricciardi zich vragen bij de manier waarop Dassy en Avery in de gevangenis belandden. De serie kon op een grote publieke belangstelling rekenen, en werd genomineerd voor drie Emmy Awards. Intussen is ook een tweede reeks aangekondigd. Op de veroordeling van Avery, die ook is aangevochten in de serie, heeft de gerechtelijke beslissing voor Dassey geeft effect.

(Belga/RR)

Brendan Dassey bekende dat hij zijn oom Steven Avery in 2005 hielp met het verkrachten en vermoorden van fotografe Teresa Halbach, in de noordelijke Amerikaanse staat Wisconsin. Beiden werden, na afzonderlijke strafprocessen, veroordeeld tot levenslange gevangenistraffen. Maar volgens rechter William Duffin legde Dassey, die 17 was en een leerachterstand had, zijn bekentenissen af na valse beloftes van de onderzoekers, die hem zeiden dat hij "niets had om zich zorgen te maken". Daardoor zijn de bekentenissen volgens Duffin ongeldig als bewijsmateriaal. De rechter had volgens The Daily Beast ook zware verwijten voor de advocaat van Dassey, Len Kachinsky. "Hoewel het waarschijnlijk niet moet gezegd worden, zal ik het wel zeggen: het gedrag van Kachinsky was zowel tactisch als ethisch onverschoonbaar. Het is een zaak om een cliënt uit te leggen hoe diep de put is waar hij inzit. Maar de procureur te helpen door het gat dieper te maken is een aanfluiting van de principes van de rechtsspraak". Dassey zal binnen de 30 dagen worden vrijgelaten tenzij de openbare aanklagers beslissen om opnieuw een proces te starten. In de tiendelige serie "Making a Murderer" stelden filmmakers Moira Demos en Laura Ricciardi zich vragen bij de manier waarop Dassy en Avery in de gevangenis belandden. De serie kon op een grote publieke belangstelling rekenen, en werd genomineerd voor drie Emmy Awards. Intussen is ook een tweede reeks aangekondigd. Op de veroordeling van Avery, die ook is aangevochten in de serie, heeft de gerechtelijke beslissing voor Dassey geeft effect.(Belga/RR)