Het rechtsbeginsel 'habeas corpus' houdt in dat gevangenneming slechts mag volgen op gerechtelijk bevel.

De vijf magistraten van het Supremo Tribunal Federal (STF) verwierpen unaniem het verzoek van Lula. Eind januari was de 72-jarige, socialistische politicus reeds door een rechtbank in Porto Alegre in beroep veroordeeld tot 12 jaar cel wegens corruptie, het ontvangen van een appartement in ruil voor politieke gunsten.

De zaak, die door Lula vierkant wordt ontkend, draait rond het uitgebreide Petrobras-schandaal dat de hele Braziliaanse politiek op zijn kop heeft gezet. Lula heeft zijn vervolging steeds bestempeld als een politiek proces. Hij noemt zichzelf een 'politiek gevangene'.

Lula blijft de grote favoriet voor de presidentsverkiezingen van oktober. Huidig -onverkozen- president Michel Temer van de rechtse PMDB-partij kampt immers met een ontstellend gebrek aan populariteit (zijn populariteit draait rond de drie procent) en wist zelf de cel wegens corruptie enkel te ontwijken door verdachte politieke dekking van het lagerhuis.

Het rechtsbeginsel 'habeas corpus' houdt in dat gevangenneming slechts mag volgen op gerechtelijk bevel.De vijf magistraten van het Supremo Tribunal Federal (STF) verwierpen unaniem het verzoek van Lula. Eind januari was de 72-jarige, socialistische politicus reeds door een rechtbank in Porto Alegre in beroep veroordeeld tot 12 jaar cel wegens corruptie, het ontvangen van een appartement in ruil voor politieke gunsten. De zaak, die door Lula vierkant wordt ontkend, draait rond het uitgebreide Petrobras-schandaal dat de hele Braziliaanse politiek op zijn kop heeft gezet. Lula heeft zijn vervolging steeds bestempeld als een politiek proces. Hij noemt zichzelf een 'politiek gevangene'. Lula blijft de grote favoriet voor de presidentsverkiezingen van oktober. Huidig -onverkozen- president Michel Temer van de rechtse PMDB-partij kampt immers met een ontstellend gebrek aan populariteit (zijn populariteit draait rond de drie procent) en wist zelf de cel wegens corruptie enkel te ontwijken door verdachte politieke dekking van het lagerhuis.