Veroordeelde Soedanese vrouw: ‘Mijn baby heeft handicap door bevalling met vastgeketende benen’

Soedanese Meriam Yahia Ibrahim Ishag © BELGAIMAGE
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De ter dood veroordeelde Soedanese vrouw, die in de gevangenis gedwongen werd haar kind op de wereld te zetten zonder medische hulp en vastgekluisterd, zegt dat haar kind door deze behandeling geboren werd met een handicap.

De 27-jarige Soedanese vrouw Meriam Yehya Ibrahim werd ter dood veroordeeld omdat ze getrouwd is met een christen. Hoewel ze hoogzwanger was, werd Ibrahim opgepakt en opgesloten. Voor haar bevallig werd ze niet overgebracht naar een ziekenhuis. In plaats daarvan plaatsten bewakers haar op een tafel en bonden ze haar voeten vast.

Aan CNN vertelt ze voor het eerst haar verhaal. “Ik kon alleen maar denken aan de gezondheid van mijn kind. Mijn benen werden vastgebonden niet met kettingen, maar met boeien. Ik kon mijn benen niet openen, dus de vrouwen moesten mij opheffen tijdens de bevalling.”

Dokters vrezen dat deze gruwelijke omstandigheden het kind opzadelde met een fysieke handicap. “Het is bang afwachten wat de toekomst zal brengen. Of mijn kind ooit zelfstandig zal kunnen lopen is, blijft voorlopig onduidelijk”, vertelt Yehya Ibrahim.

Na de bevalling sprak het Hooggerechtshof de 27-jarige vrouw vrij, maar een dag na haar vrijlating werd ze opnieuw gearresteerd in de luchthaven van Khartoum toen ze met haar man en twee kinderen het land wilde verlaten.

Sharia-wet

De vader van Ishag is moslim, de moeder een orthodoxe christen uit Ethiopië. De dochter werd wegens de vele afwezigheden van de vader als christen opgevoed en trouwde met de christelijke Daniel Wadi. Maar de overheid beschouwt haar als een moslim en volgens de sharia-wetten, die in zo goed als alle delen van Soedan gelden, mag een moslimvrouw niet huwen met een niet-moslim. Zo’n huwelijk wordt gezien als overspel, waarop de doodstraf kan volgen. Voor een man daarentegen, is het wel toegestaan om met een christelijke vrouw te trouwen.

De echtgenoot Wani heeft de dubbele nationaliteit Soedanees-Amerikaans. Op dit moment trachten de Amerikaanse autoriteiten via diplomatieke contacten een manier te vinden om de familie over te brengen naar de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content