De Iraanse Sakineh Mohammadi Ashtiani, die veroordeeld werd tot de doodstraf door steniging, is woensdag niet geëxecuteerd en leeft nog.

Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner bekendgemaakt na een gesprek met zijn Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki.

Dinsdag circuleerde het bericht dat Ashtiani, 43 en moeder van twee kinderen, woensdag zou worden geëxecuteerd. Volgens Manouchehr is er echter nog geen verdict in haar zaak en "beantwoorden de berichten over haar executie niet aan de realiteit".

Overspel en moord

Ashtiani werd aanvankelijk veroordeeld tot de dood door steniging wegens overspel. Later zei de Iraanse overheid dat ze ook veroordeeld werd tot ophanging voor de moord op haar man, maar de advocaat en de familie van de vrouw ontkennen dat.

De zaak-Ashtiani lokte internationale verontwaardiging uit. Woensdag nog riep ontslagnemend premier Yves Leterme de Iraanse autoriteiten op om de executie tegen te houden en de straf te zetten.

Iran schortte in september onder internationale druk de doodstraf door steniging voor Asthiani op en zei dat haar zaak zou worden herbekeken, maar waarschuwde dat de vrouw nog steeds kon worden opgehangen wegens moord.

De Iraanse Sakineh Mohammadi Ashtiani, die veroordeeld werd tot de doodstraf door steniging, is woensdag niet geëxecuteerd en leeft nog. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner bekendgemaakt na een gesprek met zijn Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki. Dinsdag circuleerde het bericht dat Ashtiani, 43 en moeder van twee kinderen, woensdag zou worden geëxecuteerd. Volgens Manouchehr is er echter nog geen verdict in haar zaak en "beantwoorden de berichten over haar executie niet aan de realiteit". Overspel en moord Ashtiani werd aanvankelijk veroordeeld tot de dood door steniging wegens overspel. Later zei de Iraanse overheid dat ze ook veroordeeld werd tot ophanging voor de moord op haar man, maar de advocaat en de familie van de vrouw ontkennen dat. De zaak-Ashtiani lokte internationale verontwaardiging uit. Woensdag nog riep ontslagnemend premier Yves Leterme de Iraanse autoriteiten op om de executie tegen te houden en de straf te zetten. Iran schortte in september onder internationale druk de doodstraf door steniging voor Asthiani op en zei dat haar zaak zou worden herbekeken, maar waarschuwde dat de vrouw nog steeds kon worden opgehangen wegens moord.