De 31-jarige Mouhcine Fikri stierf vrijdagavond in de havenstad Al Hoceima, gelegen in de Rif.

Hij werd verpletterd door een vuilniswagen toen hij probeerde te voorkomen dat zijn in beslag genomen koopwaar vernietigd werd.

De smartphonebeelden van het tragische voorval werden verspreid via internet, en leidden tot grote verontwaardiging bij de bevolking. Over het hele land werd opgeroepen tot manifestaties, en zaterdag protesteerden honderden mensen tegen de lokale autoriteiten.

Zondag woonden duizenden mensen de begrafenis van de man bij in het centrum van Al Hoceima. Tegen de avond verzamelden opnieuw duizenden mensen in het centrum, en weerklonken er slogans als 'Het volk van Rif verneder je niet!', gericht aan het koninklijk paleis. Ook in verschillende andere steden, zoals in Casablanca, Marrakech en Rabat vonden er manifestaties plaats, al waren die kleiner in omvang.

Koning Mohammed VI, momenteel op diplomatieke missie in Oost-Afrika, stuurde zondag zijn minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Assad naar Al Hoceima om er het medeleven en de sympathie van de vorst over te maken aan de familie van de overledene. De koning gaf ook opdracht tot een grondig onderzoek, nadat de minister van Binnenlandse Zaken zaterdag al een onderzoek aankondigde.

De Rif werd door koning Hassan II verwaarloosd, en heeft sindsdien een moeilijke relatie met de centrale overheid. De regio speelde een grote rol in de 20 februari-beweging, de Marokkaanse versie van de Arabische Lente in 2011.

De Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten (AMDH) waarschuwde al voor een mogelijke herhaling van het protest uit 2011. Dat zou de overheid slecht uitkomen aangezien binnen een week de internationale klimaatconferentie COP22 van start gaat in het land. (Belga)

De 31-jarige Mouhcine Fikri stierf vrijdagavond in de havenstad Al Hoceima, gelegen in de Rif.Hij werd verpletterd door een vuilniswagen toen hij probeerde te voorkomen dat zijn in beslag genomen koopwaar vernietigd werd.De smartphonebeelden van het tragische voorval werden verspreid via internet, en leidden tot grote verontwaardiging bij de bevolking. Over het hele land werd opgeroepen tot manifestaties, en zaterdag protesteerden honderden mensen tegen de lokale autoriteiten. Zondag woonden duizenden mensen de begrafenis van de man bij in het centrum van Al Hoceima. Tegen de avond verzamelden opnieuw duizenden mensen in het centrum, en weerklonken er slogans als 'Het volk van Rif verneder je niet!', gericht aan het koninklijk paleis. Ook in verschillende andere steden, zoals in Casablanca, Marrakech en Rabat vonden er manifestaties plaats, al waren die kleiner in omvang.Koning Mohammed VI, momenteel op diplomatieke missie in Oost-Afrika, stuurde zondag zijn minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Assad naar Al Hoceima om er het medeleven en de sympathie van de vorst over te maken aan de familie van de overledene. De koning gaf ook opdracht tot een grondig onderzoek, nadat de minister van Binnenlandse Zaken zaterdag al een onderzoek aankondigde. De Rif werd door koning Hassan II verwaarloosd, en heeft sindsdien een moeilijke relatie met de centrale overheid. De regio speelde een grote rol in de 20 februari-beweging, de Marokkaanse versie van de Arabische Lente in 2011. De Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten (AMDH) waarschuwde al voor een mogelijke herhaling van het protest uit 2011. Dat zou de overheid slecht uitkomen aangezien binnen een week de internationale klimaatconferentie COP22 van start gaat in het land. (Belga)