‘Verontwaardigden’ opnieuw in centrum van Madrid

De ‘verontwaardigden’ of ‘indignados’ zijn een maand nadat hun tentenkamp opgebroken werd op de Puerta del Sol in Madrid, terug.

Honderden vooral jonge mensen, maar ook gepensioneerden en oudere werklozen, verzamelden in de nacht van zaterdag op zondag op het plein. Ze willen de wijdverspreide corruptie in Spanje aanklagen en hun woede uiten over de politieke en economische elite.

Honderden kilometers gestapt
Verspreid over zeven colonnes en uit alle delen van het land streken ze zaterdagavond neer in de binnenstad van Madrid. Velen hadden de voorbije weken honderden kilometers gewandeld en kwamen volledig uitgeput op hun bestemming aan. Honderden enthousiaste sympathisanten stonden klaar om hen te verwelkomen en hen voedsel en drank toe te stoppen.

Zondagavond is een protestmars met duizenden deelnemers gepland. Of er opnieuw een tentenkamp op de Puerta del Sol komt, is niet zeker. Het stadsbestuur van Madrid heeft al laten weten dat het niet zal toelaten dat de ‘indignados’ het plein opnieuw omtoveren in een megaslaapzaal.

Wereldwijde commotie

De beweging van de ‘verontwaardigden’ bracht in mei tienduizenden mensen op de been en zorgde wereldwijd voor commotie. De protesten richten zich onder meer tegen de hoge werkloosheid in Spanje, tegen de economische crisis en tegen het politieke establishment.

De crisis heeft zwaar ingehakt op Spanje. De regering van premier Zapatero heeft een drastisch besparingsplan afgekondigd, en de gewone mensen voelen dat in hun portemonnee. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content