"Europa lijkt voortdurend achter de feiten aan te hollen", zegt Europees parlementslid Saïd El Khadraoui (SP.A). "Er heerst een identiteitscrisis en een vertrouwenscrisis." Om daar wat aan te veranderen wil El Khadraoui de Europese burger betrekken bij de Europese politiek via een iTunes-app die elke maand geüpdatet wordt. #INSAID - lees: insight of inzicht - zal lopen tot 2014.

Gemeenschap opbouwen
Met het boek '#INSAID. Visies op het Europa van 2050' hoopt El Khadraoui verschillende werelden samen te brengen die een mening hebben over Europa. Politici, academici, acteurs en voetballers zijn slechts enkele voorbeelden van mensen die aan het boek kunnen meewerken. De inhoud moet bereikbaar zijn voor een groot publiek.

Even belangrijk, of misschien nog belangrijker, is de interactie met de lezer. Door de inhoud van het boek rechtstreeks te koppelen aan sociale media zoals Facebook en Twitter wil El Khadraoui de burger aanzetten tot discussie. "De gebruiker wil graag content delen en dit is content die gedeeld kan en moet worden", treedt Ben Caudron, technologiesocioloog, hem bij. "De bedoeling is dat we een soort gemeenschap opbouwen", voegt El Khadraoui er nog aan toe.

'Levend boek'
#INSAID is eigenlijk moeilijk een boek te noemen. "Het is een combinatie van een magazine en een boek", zegt Tijs Vrolix van communicatiebureau Boondoggle. "Het is wereldwijd de eerste keer dat dit concept gebruikt wordt." Caudron is alvast ook vol lof voor het project. "Het emancipeert ideeën en lezers. Dit boek zorgt hopelijk voor een mooier Europa", stelt hij.

Door de combinatie met een speciale website en met sociale media ontstaat er bovendien een tweerichtingsverkeer. "Lezers kunnen reageren op stukken of onderwerpen aanbrengen", zegt Vrolix. "Daardoor ontstaat er een soort verwevenheid tussen de visies van Saïd (El Khadraoui, nvdr.), van andere burgers en van de lezer zelf." #INSAID heeft de ambitie een "kapstok" te zijn voor verschillende meningen.

Bijdragen
De app zal vanaf 12 juli gratis beschikbaar zijn via de iTunes Store. De eerste drie bijdragen zijn geschreven door Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, Gilbert Declerck van technologiebedrijf Imec en Francesca Vanthielen, een van de initiatiefnemers van het burgerproject G1000. De volgende twee bedragen zullen van de hand zijn van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) en stand-upcomedian Joost Vandecasteele.

Elke maand zal het boek uitbreiden met twee essays, die niet noodzakelijkerwijs altijd uit tekst bestaan. De iPad laat toe te werken met video- en fotomateriaal en dat zou regelmatig gebeuren. (GM)

"Europa lijkt voortdurend achter de feiten aan te hollen", zegt Europees parlementslid Saïd El Khadraoui (SP.A). "Er heerst een identiteitscrisis en een vertrouwenscrisis." Om daar wat aan te veranderen wil El Khadraoui de Europese burger betrekken bij de Europese politiek via een iTunes-app die elke maand geüpdatet wordt. #INSAID - lees: insight of inzicht - zal lopen tot 2014. Gemeenschap opbouwen Met het boek '#INSAID. Visies op het Europa van 2050' hoopt El Khadraoui verschillende werelden samen te brengen die een mening hebben over Europa. Politici, academici, acteurs en voetballers zijn slechts enkele voorbeelden van mensen die aan het boek kunnen meewerken. De inhoud moet bereikbaar zijn voor een groot publiek. Even belangrijk, of misschien nog belangrijker, is de interactie met de lezer. Door de inhoud van het boek rechtstreeks te koppelen aan sociale media zoals Facebook en Twitter wil El Khadraoui de burger aanzetten tot discussie. "De gebruiker wil graag content delen en dit is content die gedeeld kan en moet worden", treedt Ben Caudron, technologiesocioloog, hem bij. "De bedoeling is dat we een soort gemeenschap opbouwen", voegt El Khadraoui er nog aan toe. 'Levend boek' #INSAID is eigenlijk moeilijk een boek te noemen. "Het is een combinatie van een magazine en een boek", zegt Tijs Vrolix van communicatiebureau Boondoggle. "Het is wereldwijd de eerste keer dat dit concept gebruikt wordt." Caudron is alvast ook vol lof voor het project. "Het emancipeert ideeën en lezers. Dit boek zorgt hopelijk voor een mooier Europa", stelt hij. Door de combinatie met een speciale website en met sociale media ontstaat er bovendien een tweerichtingsverkeer. "Lezers kunnen reageren op stukken of onderwerpen aanbrengen", zegt Vrolix. "Daardoor ontstaat er een soort verwevenheid tussen de visies van Saïd (El Khadraoui, nvdr.), van andere burgers en van de lezer zelf." #INSAID heeft de ambitie een "kapstok" te zijn voor verschillende meningen. Bijdragen De app zal vanaf 12 juli gratis beschikbaar zijn via de iTunes Store. De eerste drie bijdragen zijn geschreven door Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, Gilbert Declerck van technologiebedrijf Imec en Francesca Vanthielen, een van de initiatiefnemers van het burgerproject G1000. De volgende twee bedragen zullen van de hand zijn van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) en stand-upcomedian Joost Vandecasteele. Elke maand zal het boek uitbreiden met twee essays, die niet noodzakelijkerwijs altijd uit tekst bestaan. De iPad laat toe te werken met video- en fotomateriaal en dat zou regelmatig gebeuren. (GM)