Vermiste Italiaanse student Giulio Regeni dood en 'met sporen van foltering' teruggevonden in Caïro

05/02/16 om 08:42 - Bijgewerkt om 08:41

De Italiaanse student Giulio Regeni, die als vermist was opgegegeven, is dood teruggevonden in Caïro. Zijn lichaam zou sporen van foltering vertonen.

Vermiste Italiaanse student Giulio Regeni dood en 'met sporen van foltering' teruggevonden in Caïro

Giulio Regeni, de Italiaanse student die dood teruggevonden werd in Caïro. © Twitter

De Italiaanse student Giulio Regeni die sinds een paar dagen vermist was, is dood teruggevonden in een buitenwijk van de Egyptische hoofdstad Caïro. Zijn lichaam lag in een gracht en zou sporen van foltering bevatten. Italië vraagt een onderzoek en staat erop zelf een expert daartoe aan te stellen.

Giulio Regeni (28), die als PhD-student aan de universiteit van Cambridge werkte aan doctoraatsonderzoek over de Egyptische economie, kon al sinds 25 januari niet meer bereikt worden door vrienden of familie, schrijft The Guardian. Hij is nu teruggevonden in een gracht in de buitenwijken van Caïro.

Zijn lichaam vertoonde sporen van foltering en 'een trage dood', zo zei de Egyptische onderzoeksrechter. Er is sprake van snij- en slagwonden en van brandwonden, toegebracht met sigaretten. Eerder werd medegedeeld dat het om een verkeersongeval ging.

Autopsierapport

Donderdagavond werd een autopsierapport overhandigd op de Italiaanse ambassade in de Egyptische hoofdstad. Anonieme bronnen verklaarden aan het Italiaanse persagentschap dat het lichaam van Regeni is overgebracht aan het Italiaanse Umberto I-ziekenhuis in Caïro. Nog volgens Ansa vertrekt vandaag 5 februari een onderzoeksteam van zeven mensen naar Caïro. Onder hen mensen van Interpol, de Italiaanse militaire politie (de carabinieri) en de federale politie van Italië.

Journalist voor communistische krant

Regeni was niet enkel onderzoeker. Onder een pseudoniem - omdat hij vreesde voor zijn veiligheid - schreef hij ook voor de Italiaanse communistische krant Il Manifesto. Hij schreef onder meer over zijn werk rond de vakbonden in het Arabische land.

Repressie

In Egypte verdwijnen wel vaker mensen, ofwel duiken ze nooit meer op, ofwel worden ze dood teruggevonden. Onder president Abdel Fatah al-Sisiwerd de repressie opgeschroefd, menen waarnemers.

Dit is ook niet de eerste buitenlander die in Egyptee in verdachte omstandigheden omkomt. Een Fransman werd in 2013 doodgeslagen in zijn cel door medegevangenen. In 2015 werden acht Mexicaanse toeristen gedood door de Egyptische veiligheidsdiensten toen ze door de woestijn in het westen van het land trokken. In datzelfde jaar werd een Kroaat onthoofd door een aan IS gelinkte groepering in de Sinaï-woestijn.

Onze partners