Een veroordeeld lid van de vrouwelijke punkband Pussy Riot is overgebracht naar een strafkolonie in Siberië. Dat heeft de Russische ombudsman voor de mensenrechten meegedeeld. Nadya Tolokonnikova zal de rest van haar twee jaar gevangenisstraf uitzitten in de regio Krasnoyarsk, aldus een verklaring van het bureau van Vladimir Loekin, waarin wordt verwezen naar het directoraat-generaal van de Penitentiaire Inrichtingen.

Hongerstaking

Het was de eerste informatie over de verblijfplaats van Tolokonnikova in meer dan drie weken. Op 18 oktober hadden de autoriteiten gezegd dat ze van haar gevangenis in de Russische republiek Mordovië zou verplaatst worden, zonder de bestemming te noemen. Ze argumenteerden dat de wet enkel voorschrijft dat de plaats van de instelling wordt vrijgegeven, nadat een gevangene er daadwerkelijk naartoe is gebracht.

De jonge vrouw ging in september in hongerstaking om haar gevraagde transfer kracht bij te zetten nadat ze in een gepubliceerde brief had geschreven over de onmenselijke omstandigheden in haar strafkamp. Ze had ook al doodsbedreigingen gekregen van een cipier toen ze haar beklag deed. Tolokonnikova beëindigde na een week haar hongerstaking wegens medische redenen. Ze hervatte die uren voordat haar transfer werd aangekondigd.

Jong dochtertje

Het directoraat-generaal argumenteerde dat haar straftijd in Krasnoyarsk zal bijdragen aan de hersocialisatie van Tolokonnikova, omdat ze daar is opgegroeid en nog steeds staat geregistreerd, aldus Loekin.

Tolokonnikova, die vorige week 24 werd, is geboren in Norilsk, een arctische mijnstad in de regio Krasnoyarsk, circa 3.000 kilometer ten noordoosten van Moskou. De moeder van een jonge dochter werd vorige zomer samen met twee andere groepsleden veroordeeld tot twee jaar omdat ze een protestlied hadden gezongen tegen Vladimir Poetin in een Moskouse kathedraal, in de aanloop naar zijn herverkiezing als president. Haar gevangenisstraf loopt tot eind maart 2014. (Belga/AVE)

Een veroordeeld lid van de vrouwelijke punkband Pussy Riot is overgebracht naar een strafkolonie in Siberië. Dat heeft de Russische ombudsman voor de mensenrechten meegedeeld. Nadya Tolokonnikova zal de rest van haar twee jaar gevangenisstraf uitzitten in de regio Krasnoyarsk, aldus een verklaring van het bureau van Vladimir Loekin, waarin wordt verwezen naar het directoraat-generaal van de Penitentiaire Inrichtingen. Het was de eerste informatie over de verblijfplaats van Tolokonnikova in meer dan drie weken. Op 18 oktober hadden de autoriteiten gezegd dat ze van haar gevangenis in de Russische republiek Mordovië zou verplaatst worden, zonder de bestemming te noemen. Ze argumenteerden dat de wet enkel voorschrijft dat de plaats van de instelling wordt vrijgegeven, nadat een gevangene er daadwerkelijk naartoe is gebracht. De jonge vrouw ging in september in hongerstaking om haar gevraagde transfer kracht bij te zetten nadat ze in een gepubliceerde brief had geschreven over de onmenselijke omstandigheden in haar strafkamp. Ze had ook al doodsbedreigingen gekregen van een cipier toen ze haar beklag deed. Tolokonnikova beëindigde na een week haar hongerstaking wegens medische redenen. Ze hervatte die uren voordat haar transfer werd aangekondigd. Het directoraat-generaal argumenteerde dat haar straftijd in Krasnoyarsk zal bijdragen aan de hersocialisatie van Tolokonnikova, omdat ze daar is opgegroeid en nog steeds staat geregistreerd, aldus Loekin. Tolokonnikova, die vorige week 24 werd, is geboren in Norilsk, een arctische mijnstad in de regio Krasnoyarsk, circa 3.000 kilometer ten noordoosten van Moskou. De moeder van een jonge dochter werd vorige zomer samen met twee andere groepsleden veroordeeld tot twee jaar omdat ze een protestlied hadden gezongen tegen Vladimir Poetin in een Moskouse kathedraal, in de aanloop naar zijn herverkiezing als president. Haar gevangenisstraf loopt tot eind maart 2014. (Belga/AVE)