The Soufan Group meldt dat Abu Ala'a al-Afri, de nummer twee van IS, tijdens het vrijdaggebed vorige week een toespraak heeft gegeven in dezelfde moskee in Mosoel waar Abu Bakr al-Baghdadi zichzelf uitriep tot kalief van de Islamitische Staat.

Hij zei daarbij, aldus nog het inlichtingenbureau, dat 'de komende dagen moeilijk worden', maar hij sprak niet expliciet over de geruchten over de gezondheidstoestand van Al-Baghdadi.

'Zwaargewond'

Onder andere The Guardian en Newsweek meldden eerder al dat Al-Baghdadi in maart zwaargewond geraakte bij een luchtaanval van de Amerikaanse coalitie in het westen van Irak.

Abu Bakr al-Baghdadi, Belga Image
Abu Bakr al-Baghdadi © Belga Image

Er zijn geruchten dat het gezicht van 's werelds meest beruchte terroristische groepering zo zwaargewond is dat hij amper kan bewegen, al ontkent het Pentagon dat.

Strategiewijziging

Al-Afri is volgens The Soufan Group een Turkmeen en een voormalige leerkracht fysica uit Mosoel, die zich in 2004 aansloot bij Al-Qaeda in Irak, toen nog onder leiding van Abu Musab al-Zarqawi. Binnen IS is hij 'een rijzende ster', volgens de bronnen van Newsweek.

Als Al-Afri de leiding definitief overneemt van Al-Baghdadi dan zal dat wellicht gepaard gaan met enkele strategische veranderingen binnen de organisatie, merkt The Soufan Group op. Zo meldt de firma dat zijn speech in de moskee van Mosul 'samenviel met een uitbraak van tweets van IS-accounts, waarin gewaarschuwd werd voor aanslagen in Londen en op passagiersvluchten. 'Wellicht een manier om de verre vijanden angst aan te jagen'. (KVDA)

The Soufan Group meldt dat Abu Ala'a al-Afri, de nummer twee van IS, tijdens het vrijdaggebed vorige week een toespraak heeft gegeven in dezelfde moskee in Mosoel waar Abu Bakr al-Baghdadi zichzelf uitriep tot kalief van de Islamitische Staat. Hij zei daarbij, aldus nog het inlichtingenbureau, dat 'de komende dagen moeilijk worden', maar hij sprak niet expliciet over de geruchten over de gezondheidstoestand van Al-Baghdadi.Onder andere The Guardian en Newsweek meldden eerder al dat Al-Baghdadi in maart zwaargewond geraakte bij een luchtaanval van de Amerikaanse coalitie in het westen van Irak. Er zijn geruchten dat het gezicht van 's werelds meest beruchte terroristische groepering zo zwaargewond is dat hij amper kan bewegen, al ontkent het Pentagon dat.Al-Afri is volgens The Soufan Group een Turkmeen en een voormalige leerkracht fysica uit Mosoel, die zich in 2004 aansloot bij Al-Qaeda in Irak, toen nog onder leiding van Abu Musab al-Zarqawi. Binnen IS is hij 'een rijzende ster', volgens de bronnen van Newsweek.Als Al-Afri de leiding definitief overneemt van Al-Baghdadi dan zal dat wellicht gepaard gaan met enkele strategische veranderingen binnen de organisatie, merkt The Soufan Group op. Zo meldt de firma dat zijn speech in de moskee van Mosul 'samenviel met een uitbraak van tweets van IS-accounts, waarin gewaarschuwd werd voor aanslagen in Londen en op passagiersvluchten. 'Wellicht een manier om de verre vijanden angst aan te jagen'. (KVDA)