Een maand na de groepsverkrachting in een rijdende bus in India is de zaak naar een nieuwe snelrechtbank doorverwezen. De rechtbank in New Delhi zal waarschijnlijk dagelijks zitting houden.

Maandag was echter nog niet het formele begin van het proces. De verdediging van de beschuldigden wil met de rechters eerst nog over de aanklachten discussiëren. Als ze het dan eens zijn geworden, kunnen de vijf aangeklaagden zich schuldig of onschuldig verklaren. Pas dan begint het eigenlijke proces. Wanneer is niet duidelijk.

De verdachten worden ervan beschuldigd de 23-jarige studente midden december in een bus ontvoerd, verkracht en met ijzeren staven dodelijk verwond te hebben.

De vijf volwassen beschuldigden riskeren de doodstraf wegens moord. De zesde vermoede dader beweert minderjarig te zijn. Of dat waar is, is nog steeds niet duidelijk. Dan moet hij voor de jeugdrechtbank komen en riskeert hij jarenlange opsluiting.

De vijf volwassenen moesten al herhaaldelijk op hoorzittingen voor de rechter verschijnen, nog voor het eigenlijke proces begint. Hun verdedigers dienden verschillende verzoeken in om het begin van het hoofdproces te vertragen. Ze klaagden onder andere over onvolledige documenten, ontbrekende vertalingen en wilden alle medische stukken van de behandelende artsen in New Delhi en Singapore. Daar werd het slachtoffer naartoe gebracht, maar de specialisten in Singapore slaagden er niet in haar leven te redden, omdat de verkrachters haar interne organen te zwaar verwond hadden.

De groepsverkrachting veroorzaakte nationaal en internationaal medeleven en protest en lokte een debat over de rol van de vrouw in India uit. (Belga/TE)

Een maand na de groepsverkrachting in een rijdende bus in India is de zaak naar een nieuwe snelrechtbank doorverwezen. De rechtbank in New Delhi zal waarschijnlijk dagelijks zitting houden. Maandag was echter nog niet het formele begin van het proces. De verdediging van de beschuldigden wil met de rechters eerst nog over de aanklachten discussiëren. Als ze het dan eens zijn geworden, kunnen de vijf aangeklaagden zich schuldig of onschuldig verklaren. Pas dan begint het eigenlijke proces. Wanneer is niet duidelijk. De verdachten worden ervan beschuldigd de 23-jarige studente midden december in een bus ontvoerd, verkracht en met ijzeren staven dodelijk verwond te hebben. De vijf volwassen beschuldigden riskeren de doodstraf wegens moord. De zesde vermoede dader beweert minderjarig te zijn. Of dat waar is, is nog steeds niet duidelijk. Dan moet hij voor de jeugdrechtbank komen en riskeert hij jarenlange opsluiting. De vijf volwassenen moesten al herhaaldelijk op hoorzittingen voor de rechter verschijnen, nog voor het eigenlijke proces begint. Hun verdedigers dienden verschillende verzoeken in om het begin van het hoofdproces te vertragen. Ze klaagden onder andere over onvolledige documenten, ontbrekende vertalingen en wilden alle medische stukken van de behandelende artsen in New Delhi en Singapore. Daar werd het slachtoffer naartoe gebracht, maar de specialisten in Singapore slaagden er niet in haar leven te redden, omdat de verkrachters haar interne organen te zwaar verwond hadden. De groepsverkrachting veroorzaakte nationaal en internationaal medeleven en protest en lokte een debat over de rol van de vrouw in India uit. (Belga/TE)