Het verkiezingsdebat tussen Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar uitdager Peer Steinbrück (SPD) is uitgedraaid op een gelijkspel. Het televisiedebat was hun enige publieke confrontatie in de aanloop van de verkiezingen op 22 september. Het gesprek ging vooral over economie en buitenlandpolitiek.

Drie weken voor de Bondsdagverkiezingen kruisten Duits kanselier Angela Merkel en haar sociaaldemocratische opponent Peer Steinbrück de degens in een 90 minuten durend verkiezingsdebat. Dat televisiegesprek geldt als het enige debat tussen de twee belangrijkste kopstukken voor de aanstaande Duitse verkiezingen.

Gedurende dat debat stelde de sociaaldemocraat Steinbrück het financieel-economische beleid van Merkels rechtse coalitieregering met de liberale FDP ter discussie. Vooral haar aanpak van de eurocrisis moest het ontgelden. Steinbrück vroeg zich af of het zin heeft de zuidelijke eurolanden nog maar eens een nieuwe rist bezuinigingsmaatregelen op te leggen. Bovendien herinnerde hij het Duitse publiek eraan dat het land na de oorlog een beroep heeft gedaan op Marshallhulp uit de Verenigde Staten.

Een ander discussiepunt was het wegwerken van de sociale ongelijkheid. Steinbrück wil een minimumloon invoeren en de belastingen voor de hoogste inkomens verhogen, maar Merkel is daar tegen. Zij wil over de minimumlonen per sector overleg plegen met de sociale partners en ze vreest dat belastingverhogingen zullen leiden tot banenverlies.

Merkel noch Steinbrück zei iets te voelen voor een Duitse deelname aan de op handen zijnde Amerikaanse interventie in Syrië.

Publieke opinie

Volgens de Duitse media verliep het debat erg hoffelijk en bleek na afloop er geen duidelijke winnaar te zijn. Peilingsinstituut Forsa berekende dat 44 procent van de Duitsers het gevoel had dat Merkel het debat had gewonnen, terwijl 43 procent een voorkeur had voor het optreden van Steinbrück.

Het debat is een streep door de rekening van uitdager Steinbrück. Hij had gehoopt met het televisieoptreden een deel van zijn achterstand op huidig kanselier Merkel weg te werken. In peilingen heeft zijn partij nog steeds bijna 20 procent achterstand op de christendemocratische CDU van Merkel, die na de verkiezingen hoopt haar coalitieregering met de FDP verder te zetten in een derde ambstermijn. (YD)

Het verkiezingsdebat tussen Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar uitdager Peer Steinbrück (SPD) is uitgedraaid op een gelijkspel. Het televisiedebat was hun enige publieke confrontatie in de aanloop van de verkiezingen op 22 september. Het gesprek ging vooral over economie en buitenlandpolitiek.Drie weken voor de Bondsdagverkiezingen kruisten Duits kanselier Angela Merkel en haar sociaaldemocratische opponent Peer Steinbrück de degens in een 90 minuten durend verkiezingsdebat. Dat televisiegesprek geldt als het enige debat tussen de twee belangrijkste kopstukken voor de aanstaande Duitse verkiezingen.Gedurende dat debat stelde de sociaaldemocraat Steinbrück het financieel-economische beleid van Merkels rechtse coalitieregering met de liberale FDP ter discussie. Vooral haar aanpak van de eurocrisis moest het ontgelden. Steinbrück vroeg zich af of het zin heeft de zuidelijke eurolanden nog maar eens een nieuwe rist bezuinigingsmaatregelen op te leggen. Bovendien herinnerde hij het Duitse publiek eraan dat het land na de oorlog een beroep heeft gedaan op Marshallhulp uit de Verenigde Staten.Een ander discussiepunt was het wegwerken van de sociale ongelijkheid. Steinbrück wil een minimumloon invoeren en de belastingen voor de hoogste inkomens verhogen, maar Merkel is daar tegen. Zij wil over de minimumlonen per sector overleg plegen met de sociale partners en ze vreest dat belastingverhogingen zullen leiden tot banenverlies.Merkel noch Steinbrück zei iets te voelen voor een Duitse deelname aan de op handen zijnde Amerikaanse interventie in Syrië.Publieke opinieVolgens de Duitse media verliep het debat erg hoffelijk en bleek na afloop er geen duidelijke winnaar te zijn. Peilingsinstituut Forsa berekende dat 44 procent van de Duitsers het gevoel had dat Merkel het debat had gewonnen, terwijl 43 procent een voorkeur had voor het optreden van Steinbrück.Het debat is een streep door de rekening van uitdager Steinbrück. Hij had gehoopt met het televisieoptreden een deel van zijn achterstand op huidig kanselier Merkel weg te werken. In peilingen heeft zijn partij nog steeds bijna 20 procent achterstand op de christendemocratische CDU van Merkel, die na de verkiezingen hoopt haar coalitieregering met de FDP verder te zetten in een derde ambstermijn. (YD)